Najveći zagađivači trebaju se okrenuti električnoj energiji

16. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Elektrificiranje europske industrije, koja najviše zagađuje, može biti dugotrajan proces u kojem će Europska unija riješiti izazove klimatskih promjena pokazuje najnoviji izvještaj Bloomberg NEF-a (New Energy Finance), istraživačke organizacije koja se bavi pronalaženjem mogućnosti za profesionalce u energetici, a koji je objavljen u suradnji s norveškom infrastrukturnom kompanijom Statkraft i kompanijom za upravljanje energijom Eaton. 

Elektrifikacija transporta, zgradarstva, ali i prebacivanje industrije s fosilnih goriva prema električnoj energiji, trebalo bi omogućiti ostvarenje ambicioznih planova o smanjenju zagađenja, pa ovo istraživanje potiče donositelje zakona upravo u tom smjeru. 

Izvještaj ukazuje na manje vidljive dijelove ekonomije čija emisija stakleničkih plinova ima veliki udio u ukupnom zagađenju. Za ostvarenje nulte emisije, kojoj Europska unija teži, morat će se naći način kako ekološki prihvatljivije proizvoditi cement i čelik. Ove industrije vide vodik kao ekološko gorivo koje bi moglo zamijeniti ugljen kao gorivo, ali i kao dodatak u njihovim kemijskim procesima.

Velik utjecaj na energetsku mrežu u Europi imat će prelazak vozila na električni pogon, a jednako tako i promjena načina grijanja zgrada. Prema navedenom istraživanju, Europska unija će do 2050. morati povećati  proizvodnju električne energije za 75 posto. Jednako tako i infrastruktura će morati biti fleksibilnija, kako se obrasci potrošnje budu mijenjali prema potrebama konzumenata. 

 

Krešimir Sočković