Najveći svjetski trgovci energijom u 2022. udvostručili zaradu

4. svibnja 2023.

Foto: Shutterstock

Jedanaest najvećih svjetskih trgovaca energijom prošle je godine zaradilo oko 77 milijardi dolara, više nego dvostruko u odnosu na 2021. godinu, pokazuju podaci analitičke kuće Bernstein.

Prema procjenama u istraživanju Bernsteina, dva najveća svjetska trgovca energijom po obujmu, Shell i BP, ostvarili su u 2022. od kupnje i prodaje nafte, prirodnog plina i struje oko 16,6 milijardi dolara, odnosno 11,5 milijardi dolara dobiti prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA). To je jednako 20-postotnoj odnosno 16-postotnoj zaradi grupe najvećih svjetskih trgovaca.

Trgovačke operacije francuskog TotalEngeriesa pridonijele su s 8,4 milijarde dolara EBITDA-e ili 14 posto zarade te grupe, izračunao je Bernstein.

Tri najveća privatna trgovca energentima - Vitol, Gunvor i Trafigura - imala su oko 28 milijardi dolara prihoda.

Grupa od 11 najvećih trgovaca zaradila je po 37 milijardi dolara u 2021. i 2020. godini, procjenjuje Bernstein.

Trgovačko poslovanje pomaže kompanijama da prebrode volatilnost cijena nafte, plina i električne energije kupnjom i prodajom roba te se istodobno koriste financijskim instrumentima da zaštite trgovinu i klade se na promjene cijena.

Tvrtke poput Shella i BP-a ne izvješćuju o zaradama od trgovanja i obično drže nejasne podatke o svom poslovanju trgovanja, često ulagačima nudeći tek općenite smjernice.

BP je u utorak izvijestio o dobiti od pet milijardi dolara u prva tri mjeseca ove godine, na krilima "izuzetnog marketinga i rezultata trgovanja plinom... i vrlo snažnog rezultata trgovanja naftom".

Hina/P.hr