HGK: Očekujemo značajan gospodarski oporavak ove godine i rast u 2022.

27. kolovoza 2021.

Foto: Shutterstock

Na temelju prethodno objavljivanih visokofrekvantnih pokazatelja, robustan godišnji rast BDP-a u drugome kvartalu, od 16,1 posto, bio je u okviru očekivanja, kaže se u komentaru Hrvatske gospodarske komore. Naime, u drugom su kvartalu u odnosu na isto razdoblje prošle godine svi veliki sektori rasli visokim stopama, pa je tako obujam industrijske proizvodnje bio viši za 13,9 posto, promet u trgovini na malo 20,5 posto, a obujam građevinskih radova za 16 posto.

"Još veće godišnje promjene izrazili su sektori čije je poslovanje bilo najviše pogođeno prošle godine u drugome kvartalu, primarno turizam i promet. Tako je broj turističkih dolazaka povećan za 131,7 posto, turističkih noćenja za 129,2 posto, broj prevezenih putnika za 124 posto, prevezene robe za 15 posto, a ulazni granični cestovni promet za 174 posto. Zbog takvog povećanja aktivnosti svih djelatnosti ukupna je vrijednost fiskaliziranih računa bila nominalno viša za 26,6 posto, s rastom njihove vrijednosti kod svih djelatnosti. Ovako visoke godišnje stope rasta gospodarskih aktivnosti rezultat su činjenice da se usporedba radi s najlošijim kvartalom u prošloj godini kada se većina gospodarskih aktivnosti odvijala otežano, a dio njih bio je i potpuno zaustavljen, što se tada reflektiralo u povijesno visokom godišnjem padu BDP-a od 14,4 posto", kažu se u komentaru HGK.

Godišnji je oporavak u drugome kvartalu zabilježen u svim komponentama BDP-a, a najveći je rast ostvaren kod izvoza roba i usluga (40,9 posto) zbog najniže baze, odnosno najsnažnijeg pada prošle godine (-40,7 posto). Izvoz roba i usluga imao je i najveći doprinos rastu BDP-a, pored potrošnje kućanstava koja je porasla za 18,4 posto. Značajan rast od 18,3 zabilježen je i kod investicija koje rastu već treći uzastopni kvartal na godišnjoj razini.

Rasle sve osnovne djelatnosti

U godišnjem oporavku BDP-a sudjelovale su sve osnovne djelatnosti, no najveći pojedinačni doprinos rastu imala je skupina djelatnosti koja obuhvaća trgovinu, prijevoz i osnovne turističke djelatnosti (smještaj i ugostiteljstvo) čiji je BDV porastao za 37,5 posto nakon pada od 33,3 posto u istom razdoblju prošle godine. Snažno je porastao i BDV ostalih uslužnih djelatnosti (33,7 posto) koje su također imale velik godišnji pad u drugom kvartalu prošle godine (-32,8 posto). S druge strane, nastavkom rasta BDV-a izdvajaju se građevinarstvo (16 posto) i IKT sektor (informacije i komunikacije s rastom od 6,7 posto) kao jedine djelatnosti koje nisu imale prekid trenda rasta tijekom četiriju kvartala prošle godine.    

Početak gospodarskog oporavka, izražen iznimno visokim godišnjim stopama rasta BDP-a u drugome tromjesečju, vidljiv je kod svih članica Europske unije. Sezonski prilagođeni BDP Europske unije porastao je u drugome kvartalu za 13,2 posto, a najviši je rast za sada zabilježen u Španjolskoj (19,8 posto), Francuskoj (18,7 posto) i Mađarskoj (17,7 posto), dok je Hrvatska bila među članicama s najbržim rastom. Istodobno, gospodarska aktivnost u SAD-u počela se oporavljati kvartal ranije nego u EU, ali je također oštrije porasla na godišnjoj razini (12,2 posto) u drugome kvartalu zbog baznoga efekta.

"Iako i dalje postoje negativni rizici povezani s razvojem pandemije, očekujemo da ćemo ostvariti značajan gospodarski oporavak ove, te znatan rast sljedeće godine. Na tom su tragu i posljednje prognoze Europske komisije, prema kojima će hrvatsko gospodarstvo rasti iznad prosjeka EU-a stopom od 5,4 posto, osmom najvišom među članicama. Vrlo je optimistično što Europska komisija za Hrvatsku prognozira još brži rast 2022. godine (5,9 posto), četvrti najbrži u okviru EU-a, kada bismo trebali prestići razinu BDP-a iz 2019.", zaključe se u komentaru HGK.

P.hr/I.G.