Najveće europske tvrtke moraju udvostručiti ulaganja u ekologiju

26. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Najveće europske kompanije moraju udvostručiti svoja ulaganja u zelene tehnologije ako žele ostvariti europski cilj o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine, pokazuje studija u kojoj su obrađeni podaci za 882 tvrtke čijim se dionicama trguje na burzama. Istraživanje je provela grupa za istraživanje ekoloških utjecaja CDP i konzultantska tvrtka Oliver Wyman. Korporativno trošenje novca na niskougljične tehnologije i infrastrukturu dosegle su 124 milijarde eura u prošloj godini, što iznosi 12 posto svih investicija tih kompanija. Ta brojka mora porasti na 25 posto ukupnih investicija kako bi Europa ostala na liniji dosezanje svojeg cilja o neutralnoj emisiji stakleničkih plinova do sredine stoljeća.

Tvrtke su najviše ulagale u tehnologiju električnih vozila - 43 milijarde, obnovljive izvore  energije - 16 milijardi i elektroenergetsku infrastrukturu - 15 milijardi eura. Istodobno se otvaraju nove mogućnosti za nova ulaganja jer kompanije imaju obvezu umanjiti emisije od 2,4 gigatona, što je više nego što u zrak ispuste zajedno Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Italija i Poljska.

I zeleni biznis ima potencijal jer su kompanije prepoznale 1,22 trilijuna eura u poslovnim prilikama povezanim sa zadovoljavanjem tih kriterija, u većim zahtjevima za električnim vozilima i zelenom infrastrukturom. Ulaganja u ostvarenje tih poslovnih potencijala procjenjuju se na 192 milijarde eura.

Europski zakonodavci ciljaju da će već do 2030. godine emisija stakleničkih plinova dosegnuti razinu 50 - 55 posto razine iz 1990. godine te klimatsku neutralnost do 2050. godine kao dio trilijun eura vrijednoga Europskog zelenog dogovora. 

Kao dio puta prema tome Europska unija je proteklog tjedna otvorila javnu raspravu o tome kako kompanije mogu objaviti svoja izvješća o društvenom i okolišnom utjecaju svojih aktivnosti jer se smatra da sadašnja pravila o održivosti poslovanja kompanija ne pokazuju dovoljno podataka o tome.

 

Krešimir Sočković