Najveća prepreka poslovanju i dalje je nepovoljno institucionalno okružje

12. svibnja 2022.

Foto: Pixabay

Višegodišnji trend smanjivanja kamatnih stopa olakšao je mogućnost zaduživanja hrvatskih malih i srednjih poduzeća kod banaka, što je rezultiralo i blagim povećanjem zatraženih iznosa kredita, pokazuju to rezultati aktualnoga trećega kruga Ankete o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća, koju provodi Hrvatska narodna banka u suradnji s agencijom Ipsos.

"Međutim, najveća prepreka poslovanju malih i srednjih poduzeća u Hrvatskoj i nadalje je nepovoljno institucionalno i poslovno okružje. S druge strane, europska mala i srednja poduzeća u mnogo manjoj mjeri doživljavaju institucionalno i poslovno okružje kao prepreku poslovanju, a kao najveću prepreku poslovanju navode raspoloživost stručnjaka ili iskusnih upravitelja", ističu u HNB-u.

Glede stupnja realizacije zahtjeva za dobivanje kredita, kretanja u EU slična su hrvatskima, dok su kašnjenja u plaćanjima u EU manje prisutna nego u Hrvatskoj. Tako tvrtke koje su sudjelovale u anketi ističu da su najčešće korišteni izvori financiranja malih i srednjih poduzeća i nadalje odgoda plaćanja dobavljaču do 60 dana i lizing. Istaknuto je da su kašnjenja naplate od javnih poduzeća uzrokovala probleme u poslovanju za 30 posto malih i srednjih poduzeća, dok 60 posto njih navodi kako su probleme u poslovanju imali zbog kašnjenja naplate od privatnih poduzeća.

Više od četiri petine poduzeća i dalje smatra poboljšanje poslovnog okružja, mogućnost korištenja poreznim olakšicama i fleksibilnije radno zakonodavstvo najvažnijim čimbenicima budućeg poslovanja.

HNB je u 2021. proveo treći krug Ankete o uvjetima financiranja malih i srednjih poduzeća, pri čemu je anketirano oko 1.200 slučajno odabranih malih i srednjih te stotinjak velikih poduzeća za usporedbu. Poduzeća iz uzorka odgovarala su na pitanja o poslovnom okružju, pokazateljima poslovanja, načinima i uvjetima financiranja te projekcijama rasta.

 

 

 

P.hr/I.G.