Povijesna investicija u Vetropack Straži

9. travnja 2021.

Početkom veljače u Vetropack Straži u rad je puštena nova peć, čiji je kapacitet u odnosu na staru veći za 50 posto, otvorena je još jedna proizvodna linija i zaposleno 30-ak novih ljudi. To će omogućiti da se na godišnjoj razini ukupni kapacitet tvrtke poveća za oko 15 posto. Riječ je o iznimno značajnome investicijskom projektu za koji su pripreme trajale dvije godine.

"Ova nova peć uz veći kapacitet topljenja ima i jednu dodatnu proizvodnu liniju. To je najveći takav projekt u povijesti tvornice, a njegova je vrijednost oko 50 milijuna eura. Vrlo je značajno to što smo projekt proveli prošle godine, koja je za Vetropack Stražu bila jedna od najtežih u povijesti poslovanja, u 160 godina. U bližoj povijesti, od rata naovamo, definitivno najteža godina", kaže Tihomir Premužak, predsjednik Uprave Vetropack Straže.

Zbog velikih potresa koje je pandemija uzrokovala na tržištu ambalažnog stakla tvrtka je u izazovnoj 2020. zabilježila dva rekorda - u travnju povijesni pad, a u srpnju povijesni rast prodaje. Ovaj veliki hrvatski izvoznik očekuje da će u 2021. ostvariti dobre poslovne rezultate.

Za ostvarenje tih ciljeva, ali i svih drugih u budućnosti, u Vetropack Straži znaju da su najbitniji ljudi. Danas imaju 650 zaposlenika.

Jedan od izazova za Vetropack Stražu jest i prikupljanje staklenoga krša jer se u Hrvatskoj staklena ambalaža ne odvaja dovoljno, pa uvoze velike količine. Stakleni otpad postao je najvažnija sirovina za proizvodnju stakla u tvornici u Humu na Sutli, ali i na razini Vetropack grupe u cjelini, u kojoj čini 60 posto ukupnih sirovina čime se znatno štedi energija i smanjuje emisija ugljičnog dioksida.

Ivana Barać / Franjo Maltar