Wozniak: Najbolji proizvodi nastaju kad ih radite za sebe

10. listopada 2019.

Foto: Nordic Business Forum/Facebook

"Najbolji proizvodi nastaju kad ih radite za sebe, s ljubavlju", poručio je suosnivač Applea i jedan od pionira računalne tehnologije Steve Wozniak - Woz na Nordic Business Forumu u Helsinkiju.

Prisjetio se kako je sa Steveom Jobsom i Ronaldom Wayneom 1976. pokrenuo tvrtku koja je postala najveća na svijetu i naglasio da su na putu do vrha imali brojne neuspjehe. Od malih nogu sklapao je elektroničke uređaje, a hobi ga je s vremenom učinio bogatašem i legendom IT svijeta.

"U svojoj sam sobi slagao razne uređaje, za svoju dušu, ali i da se pohvalim prijateljima. U to sam vrijeme bio prilično sramežljiv. Počeo sam raditi u Hewlett & Packardu, gdje u početku nisu imali razumijevanja za moju viziju stvaranja računala. Tada sam sreo Jobsa i pokrenuli smo vlastitu tvrtku, bez iskustva i kapitala. U početku sam se bojao ostaviti siguran posao i krenuti u nepoznato, ali to se pokazalo odličnim potezom", kazao je Wozniak. Uskoro su izradili prva Macintosh računala i pokrenuli računalnu revoluciju.

Woz je bio mozak kompanije, programirao je i stvarao hardver, a Jobs je bio zadužen za poslovni dio priče – dizajn i prodaju. "Bili smo dobar tim, svatko je imao svoje zadatke i dobro smo se nadopunjavali. On nije razumio tehnologiju, ali imao je strašan nos za biznis. Uvijek je gurao prave stvari, imao je nevjerojatnu energiju i bio jako inteligentan. Ali i on je doživio mnoge neuspjehe na putu do vrha", ispričao je Wozniak dodavši da mu je san bio stvoriti osobno računalo koje će imati široku primjenu i biti u svakom domu. Tako su nastali Apple 1 i Apple 2, tada vrhunski kompjutori koje je Woz gradio po svojoj viziji. Ti strojevi potaknuli su utrku među konkurentima (poput IBM-a) i odredili smjer u kojem će se razvijati osobna računala sve do danas.

"Imali smo i dosta promašaja, Jobs je doživio brojne financijske neuspjehe u prvih desetak godina, iako ga se danas gleda kroz ružičaste naočale zbog kasnijih uspjeha", ističe Wozniak koji je s Jobsom u jednom trenutku napustio Apple, ali su se obojica kasnije vratila u tvrtku. "Kad se Jobs vratio, imao je dobre ideje, stvorili smo kvalitetan operativni sustav, no sve to nije donijelo profit kompaniji. Prvi njegov veliki financijski pogodak došao je s iPodom koji se zasnivao na otvorenom konceptu. Čim sam ga isprobao, znao sam da je to sjajan uređaj. Ključno je bilo to što ste iTunes mogli slušati i na Windowsima, pa iPod nije bio ograničen samo na Macintoshev sustav. Odmah nam se udvostručila prodaja, profit se udvostručio, dionice su nam odletjele u nebo. Naravno, kasnije je došao i iPhone, to je bio njegov vrhunac, njegov Apple 2, a s njime su došli još veći poslovni uspjesi", pojasnio je Wozniak, naglašavajući da Jobs nikad nije razumio kako funkcionira hardver računala, ali je bio vizionar dizajna i prodaje - točno je znao što kupci žele.

Steve WozniakFoto: Nordic Business Forum / Facebook

Moderni startup-ovi orijentirani su samo na novac

Ističe da nikad ništa nije radio isključivo zbog novca, već se vodio svojom vizijom i radio stvari za koje je imao afinitet. Današnja korporativna i start-up kultura ne sviđa mu se previše. "Moderni start-upovi orijentirani su samo na novac, ne vode se mišlju da svojim proizvodima poboljšaju društvo. Kreću u biznis s planom kako će se skupo prodati, a i one vrijednosti koje imaju brzo se izgube kad dođe novac. Relativno im je lako zaraditi jer im moderna tehnologija omogućava da znaju sve o svojim kupcima, pa im onda lako prodaju što god žele", smatra Wozniak i dodaje kako zbog toga danas ne ulaže previše jer mu je to prestresno.

Svojim bogatstvom pomaže muzeje i obrazovni sustav. U početku je školama darovao računala, ali onda se odlučio na još konkretniji korak – počeo je podučavati osnovnoškolce. "Moji su me učitelji formirali kao osobu i želio sam to vratiti drugoj djeci. Kad te učitelji pohvale, dobiješ motivaciju za daljnji rad. Nisam inzistirao na tome da moji učenici razumiju tehnologiju računala, već sam ih želio naučiti kako iskoristiti mogućnosti računala za napredak u školi i povezivanje s drugima. Naravno, starijim učenicima pokazivao sam i osnove programiranja, a podučavao sam i učitelje. S njima je bilo najteže", našalio se Woz dodavši da je znao podučavati i do 200 sati godišnje.

Danas ne programira previše, iako još uvijek svakodnevno provede po nekoliko sati na računalu i budno prati razvoj blockchain-tehnologije i bitcoina. Uživa u druženju sa svojim psima i na koncertima novih bendova po klubovima San Francisca. Oduvijek je fan glazbe, a njegovo prijateljstvo s Jobsom i počelo je razmjenom ploča Boba Dylana u tinejdžerskim godinama. Za kraj, publici je otkrio i svoju formulu sreće. "Što više se smijte i zabavljajte s prijateljima, a klonite se politike", zaključio je.

M.S.S./M.S.