Načela Stevea Jobsa koja vode boljem upravljanju

22. studenoga 2020.

Foto: Pixabay

Steve Jobs, osnivač Applea i jedan od najvećih informatičkih genija svih vremena, tijekom svoje karijere duge gotovo četiri desetljeća u Silicijskoj dolini ostao je poznat po svojim revolucionarnim potezima koji su promijenili cijelu IT industriju. Njegov način vođenja i vizionarske ideje dale su značajan doprinos ne samo Appleu koji je i danas jedan od najvrednijih brendova na svijetu, već općenito povijesti IT tehnologija.

Iz primjera pristupanja poslu i ljudima ovoga briljantnog inovatora i izvrsnog lidera uvijek se može nešto naučiti. Zato možemo reći da je u nasljeđe, uz svoje izume i proizvode, ostavio bezvremenske lekcije o biznisu i poslovanju. U nastavku su neke koje je izdvojio portal entrepreneur.com.

Fokusirajte se, eliminirajte smetnje

Jobs je iz vlastite tvrtke bio izbačen 1985., a kada se vratio u Apple nakon 11 godina i postao čelni čovjek kompanije, jedna od prvih odluka koju je donio bila je reduciranje projekata - ostavio je samo četiri najbolja. "Napravimo četiri stvari i napravimo ih spektakularno dobro", rekao je tada Jobs.

Sve pojednostavnite

U današnjem svijetu jednostavnost je krajnja sofisticiranost. Jobs je to dobro znao i zato je isticao da je važno optimizirati resurse i vrednovati ono bitno, a riješiti se suvišnog.

Preuzmite odgovornost

Ako ste onaj koji vodi, odgovorni ste za cijeli postupak. Jobs je vjerovao da je preuzimanje potpune odgovornosti jedini ispravni put.

Ako zaostanete, napravite korak naprijed

Appleova Mac računala nisu bila jakih performansi poput konkurentskog Microsofta, ali Jobs zbog toga nije posustao, već je posao usmjerio na stvaranje iTunesa, sustava za pohranu podataka koji je zauvijek promijenio način na koji doživljavamo glazbu.

Najprije razmišljajte o proizvodu, a tek onda o zaradi

"Usredotočite se na stvaranje izvrsnog proizvoda, a koristi će uslijediti", kazao je Jobs. Isticao je da je bitna ideja i, ako je dobra, profit nikada neće izostati.

Težite izvrsnosti

Što god radili, težite izvrsnosti što je više moguće. Nikad manje od toga. Jobsov koncept savršenstva ogledao se i u tome da je inzistirao da proizvodi ne izlaze na tržište sve dok ne prođu sve moguće kontrole i testove.

Okružite se najboljima

Jobs je isticao da ni jedan njegov projekt ne bi bio uspješan bez tima koji je imao. Za vođe je ključno da se okruže ljudima koji su bolji od njih i imaju više iskustva u određenim stvarima te da ih puste da briljiraju u onome što znaju.

P.hr/I.B.