Na sajmu Seafood Expo Global 2023 u Barceloni nastupa 10 hrvatskih proizvođača ribe

28. travnja 2023.

Foto: HGK

Hrvatska gospodarska komora i ove godine organizirala je zajedničko predstavljanje tvrtki iz sektora ribarstva na međunarodnom sajmu Seafood Expo Global, koji se održavao od 25. do 27. travnja u Barceloni. Na sajmu je izlagalo 2.078 izlagača iz 87 zemalja svijeta na oko 50.000 m2 izložbenog prostora.

Na ovom značajnom sajmu proizvoda ribarstva predstavljale su se hrvatske tvrtke: Arbacommerce, Conex Trade, Cromaris, Jadran tuna, Mišlov, Orada Adriatic, Pelagos Net Farma, PP Orahovica, Sardina i ZMH Horvat. Najvažniji proizvodi koje su prezentirali bili su bijela riba, tuna, slana sitna plava riba, smrznuta sitna plava riba, konzerve, slatkovodna riba te razni proizvodi prerade.

"Temeljne su odrednice Hrvatska gospodarske komore jačanje izvoza i pomoć tvrtkama u internacionalizaciji poslovanja. Stoga mi je osobito drago da uz pomoć HGK na ovom najznačajnijem svjetskom sajmu proizvoda ribarstva izlaže deset naših članica koje značajan dio svojih prihoda ostvaruju od prodaje u izvozu - 55 do 85 posto. Komora će i u novom programskom razdoblju do 2027. nastaviti podržavati izvozna nastojanja naših članica te promovirati održivost hrvatskog ribarstva i potrošnju ribe i proizvoda iz hrvatskog uzgoja i ulova provedbom EU projekta Riba Hrvatske: Jedi što vrijedi", izjavio je predsjednik HGK Luka Burilović.

Za PP Orahovica, najvećega domaćeg proizvođača slatkovodne ribe, ovaj sajam bio je prilika da se svojim proizvodima brenda Panona Mare predstavi poslovnim posjetiteljima i potencijalnim kupcima.

"Privukli smo pažnju posjetitelja kao jedini brend s paniranim programom slatkovodne ribe ready-to-eat. Riječ je o proizvodima koji su prilagođeni potrebama suvremenog potrošača, jednostavnijoj pripremi i ukusnijoj konzumaciji, a s kojima smo već prisutni na domaćem tržištu te se pripremamo za plasman na europsko i svjetsko tržište. Kao jedan od najvažnijih događanja u sektoru ribarstva, ovaj sajam odlična je platforma za poslovne susrete s ciljanim kupcima u B2B segmentu, ali i prilika za daljnju izgradnju imidža našeg branda Panona Mare", istaknula je Katica Petkov, voditeljica marketinga PP-a Orahovica.

Tvrtka Mišlov već niz godina nastupa na ovom sajmu. "Držimo da je to najbolja platforma za prezentaciju naših proizvoda novim kupcima, ali i prilika za susrete s našim dugogodišnjim partnerima. Ovaj sajam nam je važan jer se možemo upoznati s najnovijim trendovima i inovacijama u svijetu ribarstva i prilika da ih pokušamo pratiti", rekla je Marina Špralja iz tvrtke Mišlov.

Cromaris kao vodeći proizvođač mediteranske bijele ribe u Hrvatskoj predstavio je publici na sajmu u Barceloni svoj široki asortiman proizvoda od brancina, orade, hame kao i nove vrste, gofa i zubatca. Poseban je fokus ove godine stavljen i na organsku ribu, stoga su prezentirane inovacije u proizvodnji – organska hama i svježi organski fileti brancina i orade u skin-pakiranju. Posjetitelji sajma mogli su degustirati razne delicije Cromaris ribe koje je pripremao chef Mladen Križanović, a posebno ih je oduševio sushi od svježih fileta brancina i gofa.

Izvoz proizvoda ribarstva u 2022. u odnosu na 2021. godinu bilježi rast od 14 posto i iznosi 312,5 milijuna eura, što je povećanje od 38,5 milijuna eura. Suficit je u prošloj godini iznosio 64,7 milijuna eura, a pokrivenost uvoza izvozom 126 posto.

U strukturi izvoza u 2022. po grupama proizvoda najzastupljenije su ribe, svježe ili rashlađene - činile su 51,6 posto vrijednosti u ukupnom izvozu, potom riblje prerađevine i konzerve (16,5 posto) i riba sušena, soljena ili u salamuri te dimljene ribe (11,1 posto).

Na tržište zemalja EU-a prošle godine plasirano je proizvoda iz sektora ribarstva u vrijednosti od 211,4 milijuna (67,6 posto). Promatrajući izvoz pojedinačno po zemljama, u 2022. prvo izvozno tržište bila je Italija sa 104 milijuna eura (33,3 posto), slijedi Japan s 39,7 milijuna eura (12,7 posto) i Španjolska s 36,7 milijuna eura (11,7 posto).

Na najvećem svjetskom sajmu ribe Seafood Expo Global HGK nastupa od 2004. godine. Već niz godina nastup hrvatskih tvrtki financira se u sklopu EU-ova projekt HGK Riba Hrvatske: Jedi što vrijedi, koji je usmjeren na promociju proizvoda ribarstva i povećanje izvoza hrvatskoga ribarskog sektora.

P.hr