Izdane upute za rad ugostiteljskih objekata, moći će se raditi i unutra

7. svibnja 2020.

Foto: Shutterstock

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za rad ugostiteljskih objekata, koje se trebaju primjenjivati od 11. svibnja. Iako je prvotno bilo planirano kako će u trećoj fazi popuštanja raditi samo vanjske terase, od toga se odustalo. Tako je radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

Organizacija rada i ograničenje broja gostiju

Ugostiteljskim je objektima omogućeno radno vrijeme od 6 do 23 sata. U objektima se stolovi do dolaska gostiju drže praznima, a pribor se servira kada gosti sjednu. Preporučuje se jelovnike istaknuti na ulazu ili drugom vidljivome mjestu na odgovarajući način, u plastificiranom obliku, odnosno ukloniti klasične oblike jelovnika, a posjetiteljima dati usmenu preporuku za hranu i piće.

Ograničenje broja posjetitelja može se postići tako da se na raspolaganje stavi onaj broj stolova koji je moguće postaviti tako da su stolovi međusobno udaljeni 1,5 metara. Sljedeći posjetitelj ili skupina posjetitelja može ući tek kad prethodna skupina posjetitelja napusti prostor objekta.

Fizički razmak među pojedinim grupama posjetitelja mora biti najmanje 1,5 metara. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak od 1,5 metara među stolovima, odnosno među različitim skupinama gostiju.

Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 m. Primjerice, članovi jedne obitelji sjede udaljeni 1,5 metara od druge skupine gostiju, čak i ako se radi o dugačkim stolovima koji su namijenjeni za sjedenje više osoba.

koronavirus, corona, covid-19, virus, maska

Posluživanje hrane i pića

Posjetitelji u ugostiteljskom objektu mogu naručiti obrok ili napitak koji će uzeti sa sobom i konzumirati na terasi, odnosno na otvorenome. Prilikom naručivanja mora se poštovati fizički razmak od najmanje 1,5 metara među kupcima koji čekaju u redu. Nije dopušteno zadržavanje za šankom. Moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Jedan zaposlenik poslužuje goste na vanjskom dijelu objekta i on može posluživati unaprijed točno određeni broj stolova, kako bi se što više smanjilo miješanje zaposlenika i gostiju. Između naplaćivanja usluge i posluživanja pojedinih posjetitelja zaposlenik objekta mora dezinficirati ruke, stoji u preporukama HZJZ-a.

U ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima i ostalima koji imaju buffet preporučuje se da posjetitelji održavaju fizički razmak od 1,5 metara tijekom boravka, a naročito tijekom posluživanja obroka na buffet način, osim ako se radi o članovima iste obitelji kada to nije potrebno. Preporučuje se da buffet način posluživanja bude proveden tako da postoji pregrada između gostiju i hrane te da jedan zaposlenik poslužuje gostima hranu prema njihovu odabiru. Ostale mjere fizičke udaljenosti u vezi s obiteljskim ili drugim grupama posjetitelja koje u skupini koriste usluge objekta vrijede kao i za sve druge ugostiteljske objekte.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja

Svim zaposlenicima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke. Ako je moguće, preporučuje se osigurati razmak od minimalno 1,5 metara između poslužitelja ili blagajnika i kupca prilikom izdavanja, ali i plaćanja robe, odnosno ako je moguće, ugraditi zaštitnu pregradu na mjestu posluživanja i na blagajni, koja će fizički odvojiti blagajnika od kupca. Treba poticati beskontaktno plaćanje bankovnim karticama.

Ugostitelji se trebaju pridržavati najviših higijenskih standarda i prati ruke toplom vodom i sapunom što je češće moguće, uz korištenje dezinficijensa za ruke, a svakako prije posluživanja gostiju za svakim novim stolom. Prilagođeno epidemiološkoj situaciji trenutno se preporučuje da klimatizacijski uređaji budu izvan uporabe te da se prostor prozračuje provjetravanjem.

Nakon odlaska svake skupine gostiju stol, stolice i druge površine koje su gosti dodirivali potrebno je prebrisati dezinficijensom, odnosno ukloniti stolnjake, čak i ako nisu vidno zaprljani.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol, papar, ulje, ocat ili druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju.

koronavirus, corona, covid-19, virus, dezinfekcija, rukavice

Čišćenje i dezinfekcija prostora

Na ulazu u objekt posjetiteljima treba biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metara između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja.

Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima te ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano brisati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.

 

P.hr/I.Grgić