Na burzi i dalje u fokusu dionica Kraša

18. rujna 2019.

Foto: Zagrebačka burza

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuju tek blage promjene Crobexa, dok bi u fokusu investitora i dalje mogla biti dionica Kraša zbog najave preuzimanja te kompanije.

Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Indeks Crobex u utorak je oslabio 0,49 posto, na 1.885 bodova, a Crobex10 za 0,30 posto, na 1.102 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je 21,4 milijuna kuna, što je za gotovo 26 milijuna kuna manje nego dan prije.

"Na burzi se sve vrti oko dionice Kraša, koja je posljednjih dana najlikvidnija, a cijena joj bilježi velike oscilacije. Čini se da se jučer njena cijena stabilizirala nešto iznad 700 kuna, nakon što je dan ranije dosegnula 890 kuna. Svi se pitaju tko je kupac, odnosno treći igrač. Mediji špekuliraju, no informacija nije potvrđena, pa ostaje da vidimo je li istinita ili ne", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos, dodavši da će i dalje dionica Kraša biti u fokusu, a sve ostalo u drugom planu.

Dionica Kraša bila je jučer najlikvidnija, s prometom od 13,6 milijuna kuna. Ipak, to je znatno manje nego dan prije, kada je njome ostvareno 38 milijuna kuna. Cijena joj je pala za šest posto, na 705 kuna, prekinuvši tako četverodnevni pozitivan niz tijekom kojeg je dotaknula i 890 kuna, najvišu razinu od 2007. godine.

Ta dionica u fokusu je ulagača nakon što je Mesna industrija braća Pivac početkom prošloga tjedna najavila ponudu za preuzimanje, a mediji nagađaju tko bi mogao biti "kupac iz sjene" koji je na skrbničkom računu u Raiffeisen banci, prema posljednjim službenim podacima Središnjeg klirinško depozitarnog društva, povećao svoj udio na 3,06 posto i četvrti je na popisu najvećih dioničara Kraša.

Jutarnji list tako piše da je Nebojša Šaranović, jedan od najpoznatijih srpskih poduzetnika u čijem je vlasništvu ciparska grupacija Kappa Star Limited, u regiji najpoznatija po keksima Jaffa, navodno tajanstveni kupac dionica Kraša koji se krije iza skrbničkog računa RBA Austria banke.

Milijunske promete imale su jučer još i dionice Atlantske plovidbe, 1,2 milijuna kuna, te Zagrebačke banke, nešto više od milijun kuna. Pritom su obje zabilježile pad cijene. Dionica Atlantske pojeftinila je za 3,29 posto, na 441 kunu, a Zagrebačke banke za 0,83 posto, na 59,50 kuna.

Rijetka likvidnija dobitnica bila je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena porasla za 0,43 posto, na 468 kuna, uz promet od 857.600 kuna.

 

Hina, P.hr