Na autocestama naplaćeno 3 milijarde kuna cestarine

2. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Prema prvim privremenim podacima za 2019. godinu na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta i Autoceste Rijeka - Zagreb zabilježen je promet od 61.565.203 vozila i ukupno naplaćena cestarina u iznosu od 3.004.779.793,60 kuna. Ovo je prvi put u povijesti da je iznos naplaćene cestarine prešao brojku od 3 milijarde. U odnosu na 2018. godinu naplaćena cestarina veća je za 4,3 posto, a promet za 5 posto, izvijestili su iz HAC-a pozivajući se na privremene podatake.

U financijskom smislu najznačajniji prihod u 2019. godini ostvaren je na autocesti A3, u iznosu od gotovo milijardu kuna, odnosno 992 milijuna kuna.  Pojedinačno po mjesecima, najznačajniji je kolovoz, kada je naplaćena cestarina u iznosu od 475 milijuna kuna. Udio bezgotovinskog plaćanja  u 2019. godini (ENC i kreditne kartice) veći je  od 60 posto. 

U odnosu na 2018. godinu imamo porast prometa i izvan glavne turističke sezone. Hrvatska je izrazito turistička destinacija te iz tog razloga nije za očekivati da promet bude istog intenziteta tijekom cijele godine. Na temelju podataka za 2019. godinu i u godini pred nama očekuje se daljnji rast prometa i prihoda.

Premda je mreža autocesta u Hrvatskoj najvećim dijelom izgrađena, u HAC-u su aktivnosti usmjerene na nastavak izgradnje koridora 5C i novih dionica poput obilaznice Novog Vinodolskog te ulaganja  u pojačano održavanje cestovne infrastrukture i unaprjeđenje sigurnosnih standarda za što će tvrtka ove  godine uložiti nešto više od 600 milijuna kuna. Nastavlja se i rad na projektu novog sustava naplate cestarine kojim će Hrvatska dobiti sustav koji će se temeljiti na kombinaciji dviju suvremenih i provjerenih tehnologija; naplati putem unaprijeđene verzije ENC uređaja ugrađenog u vozilo (DSRC) i automatskog sustava očitavanja registarskih oznaka (ALPR). Time će se znatno povećati protočnost i smanjiti štetne emisije uzrokovane zastojima jer dok ručna naplata cestarine ima kapacitet oko 200 vozila po satu, novi sustav omogućuje prolaz i do 3000 vozila.

Istovremeno, u sklopu Reforme cestovnog sektora Hrvatske, u HAC-u se provodi proces restrukturiranja i modernizacije poslovanja koji je do sada rezultirao smanjenjem operativnih troškova i daljnjim smanjenjem broja radnika kako bi tvrtka do sredine 2030. u potpunosti otplatila cestarski dug nastao u vrijeme pojačane izgradnje autocesta.

P.hr/K.S.