Na 19. izložbi inovacija ARCA 2021 oko 160 inovacija

14. listopada 2021.

Foto: Pixabay

Međunarodna izložba inovacija ARCA 2021. s oko 160 inovacija otvorena je u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a na otvaranju je istaknuto da bi ulaganja u inovatorstvo u Hrvatskoj do 2027. godine mogla dosegnuti 2,5 posto BDP-a, što je dvostruko više nego sada. Na izložbi se predstavljaju inovacije iz deset zemalja, te nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, organizatora izložbe, Miljenko Šimpraga rekao je da se razvoj svakog gospodarstva, pa i društva, u razvijenim zemljama temelji na inovacijama. 

Predložio je da se iduća godina proglasi godinom inovatorstva u Hrvatskoj. Udrugu inovatora Hrvatske, kazao je, danas  čini 45 članica. Direktor Međunarodne federacije nacionalnih asocijacija inovatora Zoran Barišić naglasio je da je Arca, usprkos svim nedaćama koje su nas zadesile posljednjih godina, pokazala žilavost i održava se u istom formatu kao i prethodnih godina.  

Kazao je da se stoljećima čovječanstvo oslanjalo isključio na razvoj tehnoloških inovacija, ali da će inovatorska zajednica humanističkim zajednicama morati uložiti dodatni napor u razvoju socijalnih inovacija u smislu podizanja razine svijesti koja će pratiti tehnološki napredak i zajedno se boriti s aktualnim i nadolazećim izazovima. 

Predsjednik Uprave HAMAg-BICRO-a Vjeran Vrbanac istaknuo je da je jedna od aktivnosti njegove agencije i financiranje inovacijskih aktivnosti i projekata.  Naglasio je da agencija broji 1030 korisnika iz tog područja, da je uloženo bespovratnih četiri milijarde kuna u te i slične aktivnosti, a što je generiralo sedam milijardi kuna ukupnih ulaganja. 

Najavio je da će  vrlo brzo kroz Nacionalni program oporavka i otpornosti ići tri nova natječaja namijenjena inovacijskim procesima, vrijednosti bespovratnih sredstava nešto više od 500 milijuna kuna.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat rekao je kako smo 2017. godinu završili s participacijom ulaganja u istraživanje i razvoj na razini 0,6 posto BDP-a. Već 2019. godine taj je postotak u BDP-u iznosio 1,1 posto, a plan je da 2027., odnosno godinu kasnije budemo na razini tih ulaganja od 2,5 posto.

Hina/P.hr