Mrvoša razljutile Vladine mjere pomoći: Ponizili su nas

25. ožujka 2020.

Foto: Privredni.hr

S obzirom na pandemiju i njen udar na ionako krhko hrvatsko gospodarstvo, solinski poduzetnik Ivan Mrvoš predviđa da nasa čeka javno izražavanje velikog nezadovoljstva.

"Čeka nas shitstorm. Toga moramo biti svjesni, iako je očito da pola države, uključujući cijelu Vladu, toga nije svjesno. Država nam živi od turizma - jer ukupni prihodi turizma u BPD-u su nam oko 20 posto - umjesto od industrije i to će nas pokopati već ove godine. Ono malo industrije što je ostalo, odlučila je pokopati Vlada u ova dva tjedna, odlukama i mjerama iz kojih se može zaključiti samo jedno: da su pred nas stavili mjere kojima očekuju da će se poduzetnici ponovno zadužiti i po tko zna koji put prebaciti teret sustava na svoja leđa te vlastitim zaduženjima osigurati nastavak financiranja javnog sektora i države", navodi Mrvoš u objavi na Facebooku.

Za svoju tvrtku Include Mrvoš kaže da u ovom trenutku ima likvidnih sredstava, tako da se za sada, kako je dodao, ne brine. "No, da smo u situaciji u kojoj nam je jedini spas uzeti kredit za obrtna sredstva, koji Vlada nudi kao mjeru, i time se zadužiti - da bi najmanje trećina tog kredita otišla u državni proračun - radije bih zapalio cijeli ured i prijavio se na burzu da ubrzam raspad ovog cirkusa. To predlažem svima onima kojima je kredit sada jedini izlaz jer kreditom ne spašavate sebe", smatra Mrvoš.

Piše da mu se nije svidio ni sinoćnji istup ministra Horvata jer, ocjenjue, umjesto da se bori za poduzetnike, on je "ministar javnog sektora". "Umjesto da se bori za poduzetnike, pa čak i da prividno glumi u medijima da mu je stalo, on se odlučio priključiti timu 'opet spasimo javni sektor preko grbače poduzetnika'", ljut je mladi poduzetnik. 

Mrvoš dodaje da posljednja dva tjedna vjeruje da svi poduzetnici svoj dan organiziraju tako da dva sata izdvoje za gledanje konferencija za novinare i onda još jedan sat za čitanje informacija online. "Nakon toga ne može se zaključiti ništa. Planiramo i izmišljamo toplu vodu da organiziramo posao kako bi barem koliko-toliko funkcionirao. Pa onda danas čitam komentare u medijima da nas privatnike nije briga za zaposlene kad ih ovih dana tjeramo na posao te da privatnici samo gledaju svoj profit i da su izrabljivači. Nitko trenutno ne shvaća kakav je teret i stres na privatnicima. Koliko smo tisuća i tisuća radnih sati uložili u svoje kompanije da bi nas sada netko prozivao izrabljivačima, a Vlada ponizila mjerama koje je donijela. Otkazi se dijele na sve strane. Dijele se u malim i velikim tvrtkama, u turističkim i IT tvrtkama", piše Mrvoš u svom postu.

"Svi kolege s kojima sam razgovarao do ljeta će otpustiti barem nekoliko ljudi, a kod malih tvrtki nekoliko ljudi je pola tvrtke", zaključuje Mrvoš.

J.V./P.hr