Mrežni trendovi u 2021. - ususret eri 6G i brisanju granica

3. listopada 2021.

Foto: Shutterstock

Ključna uloga koju digitalna infrastruktura ima u isporuci kritičnih društvenih, ekonomskih i državnih funkcija postala je, kao rezultat pandemije, jasnija no ikad. U poslovnom svijetu i u društvu sada vlada visok stupanj svjesnosti o tome da su dostupnost, pouzdanost, pristupačnost i održivost ključni aspekti digitalne infrastrukture koje treba osigurati. Istodobno, konvergencija kibernetičkog i fizičkog sve je brža. Naglašena je potreba za naprednim mrežnim tehnologijama za podršku korisničkim slučajevima koji brišu granice između fizičke i digitalne stvarnosti.

U članku o tehnološkim trendovima Ericssonov CTO Erik Ekudden naglasio je važnost mreže kao "kralježnice" digitalne infrastrukture argumentirajući da je ona idealna inovacijska platforma za pametan, održiv i povezani svijet. Ovogodišnji se članak fokusira na osnovne mrežne funkcije povezane s digitalnim prikazom koje omogućuju komunikacijsku paradigmu za umreženu stvarnost. Te su funkcije grupirane pod nazivom Digitalni prikaz mrežne stvarnosti. Ostali trendovi glavni su gradivni blokovi mreže koji će osigurati pružanje traženih kapaciteta i usluga, a to su: prilagodljiva neograničena povezanost, integritet pouzdanih sustava, federativne kognitivne mreže i ujedinjena mrežna računalna struktura.

Spajanje fizičkog i digitalnog svijeta

Ubrzano usvajanje digitalizacije tijekom pandemije ne bi bilo moguće bez postojećih kapaciteta mobilne i fiksne komunikacijske infrastrukture. U budućnosti će 5G biti glavna digitalna infrastruktura za korisnike s mobilnim i fiksnim bežičnim rezidencijalnim pristupom, koja podržava usluge utemeljene na proširenoj/virtualnoj stvarnosti i umjetnoj inteligenciji, ističe se u članku Erika Ekuddena.

Poslovnim subjektima, posebno onima koji već idu prema uslugama u oblaku, 5G pruža bolje performanse, računarstvo na rubu, ugrađenu IoT optimizaciju, automatizaciju poslovnih procesa i odsječke mreže za kvalitetu usluga usklađenu s ugovorenim razinama usluga. Želja za naprednijim korisničkim slučajevima u kojima se spajaju fizički i digitalni svijet već je prisutna kod 5G mreže, a bit će još izraženija u razvoju 6G. Na primjer, internet osjeta (Internet of Senses, IoS) proširit će naše osjete izvan granica naših tijela. Mreža će omogućiti troškovno učinkovita i pouzdana rješenja za te korisničke slučajeve.

Napredne funkcije digitalne infrastrukture

Veće oslanjanje na tehnologije u oblaku bit će nužno. Mnogi mrežni operatori već su počeli uključivati tehnologije cloud-native u svoje mreže – primjeri uključuju upotrebu cloud-native samostalne jezgrene mreže i radijske pristupne mreže u oblaku s otvorenom arhitekturom u slojevima. Budući razvoj u ovom području ovisi o postojanju funkcija digitalne infrastrukture koje osiguravaju otvoren, interoperabilan, pouzdan, siguran i učinkovito automatiziran fizički svijet.

Uz pružanje tradicionalnih komunikacijskih usluga, mreža će imati nove značajke poput višesenzornih digitalnih prikaza uključujući svjesnost o kontekstu i mogućnost promatranja za podršku korisnicima u stjecanju uvida i razmišljanju. Distribuirane funkcije komunikacijske mreže, poput sveprisutne povezanosti s mogućnošću pametnog procesiranja podataka u stvarnom vremenu, djelovat će u sinergiji s distribuiranim krajevima infrastruktura u oblaku tvoreći budući kapacitet digitalne infrastrukture.

Temeljni princip za evoluciju digitalne infrastrukture bit će otvorenost tehničkih i poslovnih sučelja što će jamčiti otvoreno tržište. Ta će otvorenost biti presudna za nezavisne inovacije unutar i povrh digitalne infrastrukture omogućavajući platformu za biznis budućnosti. Ekosustav će evoluirati putem poslovnih investicija, jakih partnerstava i otvorenosti digitalne infrastrukture.

 

P.hr/I.G.