MOL započeo izgradnju tvornice poliola u Mađarskoj

30. rujna 2019.

Foto: MOL

Mađarski MOL je polaganjem kamena temeljca započeo investiciju u proizvodni kompleks poliola u Tiszaújvárosu. Kompleks bi trebao biti pušten u pogon 2021. godine. MOL će uložiti 1,2 milijarde eura u izgradnju kompleksa koji će proizvoditi oko 200.000 tona poliola godišnje.

MOL Petrochemicals u Tiszaújvárosu bit će jedina tvrtka u Mađarskoj i središnjoj i istočnoj Europi koja će imati integriran cijeli lanac dobave, od vađenja sirove nafte do proizvodnje polieter poliola - alkohola s dvije ili više hidroksilnim skupinama - što je jedna od glavnih sirovina za proizvodnju mnogih različitih vrsta plastike. Projekt proizvodnje poliola omogućit će dugoročno zapošljavanje 200 ljudi.

Proizvodnja bi trebala početi 2021. godine. Ovo je postrojenje najveći organski investicijski projekt u povijesti MOL-a, s ukupnim budžetom od 1,2 milijarde eura, uključujući investicijsku pomoć mađarske vlade koja iznosi 131 milijun eura (spoj poreznih olakšica i bespovratnih sredstava). Prema MOL-ovim procjenama, postrojenje će godišnje pridonijeti MOL-ovim financijskim rezultatima (EBITDA) s približno 150 milijuna eura. Poliolov kompleks u Tiszaújvárosu proizvodit će poliol pomoću učinkovitih i za okoliš prihvatljivih tehnologija poput tzv. HPPO procesa (proizvodnje propilen oksida iz vodikova peroksida), koji su razvili Thyssenkrupp i Evonik.

Ovo će ulaganje učiniti MOL Grupu jednim od najvažnijih igrača u kemijskoj industriji cijele regije, s obzirom na to da je MOL jedina tvrtka u središnjoj i istočnoj Europi koja kontrolira cijeli vrijednosni lanac, od vađenja sirove nafte do proizvodnje poliola, kaže glavni i izvršni direktor MOL Grupe Zsolt Hernádi. "Nakon puštanja u pogon 2021. godine, postrojenje će dodatno ojačati poziciju Tiszaújvárosa u kemijskoj industriji jer će stručnost i nova proizvodna infrastruktura privući nove ulagače u to područje", dodaje Hernádi.

Kako kažu u toj kompaniji, jedna od okosnica MOL-ove strategije 2030 - Enter Tomorrow jest i širenje petrokemijskoga vrijednosnog lanca kompanije i proizvodnja veće količine vrijednih proizvoda. Postrojenje za proizvodnju poliola i prethodno otvoreno postrojenje za proizvodnju sintetske gume važne su prekretnice u toj strategiji. Postrojenje za proizvodnju sintetske gume koje su otvorili MOL Grupa i japanska tvrtka JSR Corporation proizvodi 60.000 tona sintetičke gume S-SBR (solution polymerization styrene-butadiene rubber), koja je globalno traženi kemijski proizvod. Najvažnija sirovina za S-SBR jest butadien, koji MOL proizvodi u susjednom postrojenju, puštenome u pogon 2015. godine.

P.hr/K.S.