MOL Grupa kupuje više od 400 maloprodajnih mjesta u Poljskoj

12. siječnja 2022.

Foto:Shutterstock

MOL je potpisao niz ugovora s Grupom Lotos SA i PKN Orlenom koji pokrivaju prodaju i kupnju nekoliko elemenata portfelja te preuzima 417 maloprodajnih mjesta u Poljskoj, što kompaniji omogućuje dosezanje trećeg mjesta na lokalnom tržištu maloprodaje goriva. Dodatni dugoročni ugovor osigurava opskrbu motornim gorivom za kupljenu mrežu u Poljskoj.

"Prije nešto manje od godinu dana predstavili smo MOL-ovu strategiju 2030+ i cilj nam je bio proširiti našu maloprodajnu mrežu na 2.200 lokacija u srednjoj i istočnoj Europi do 2025. Dovršavanjem ove transakcije i uključivanjem Poljske u naš portfelj Usluga kupcima i maloprodaja čak bismo i premašili taj cilj. No, nećemo tu stati jer vjerujemo da Usluge kupcima i maloprodaja imaju veliki potencijal na putu energetske tranzicije. Naš je cilj usluživati sve veći broj kupaca i ponuditi rješenja mobilnosti u skladu s promjenjivim navikama potrošača, uz najkvalitetnije usluge i robu. Lotosova sjajna mreža bit će izvrsna baza za to", rekao je izvršni potpredsjednik za Usluge kupcima i maloprodaju MOL Grupe Péter Ratatics.

MOL CEE MAP

Ovom akvizicijom u MOL Grupi broj maloprodajnih mjesta u portfelju doseći će 2.390 od nedavnih 1.943 lokacija, koje posluju pod pet različitih brendova. To uključuje nedavno kupljenih 120 maloprodajnih mjesta kompanije OMV Slovenija i 95 novih maloprodajnih mjesta u Slovačkoj i Mađarskoj.

U priopćenju se ističe da potpisani ugovori podliježu odobrenju tržišne koncentracije.

"Ovo je prijelomni trenutak za poljsku industriju goriva. Dovršavamo akviziciju Lotos Grupe, posao čija je namjera dobrobit za cijelo poljsko gospodarstvo, obje uključene kompanije, njihove kupce, zaposlenike i dioničare. Otkad je proces pokrenut, naglašavali smo da je prioritet ostvariti dodatne koristi od spajanja, a upravo smo to i postigli. U maloprodaji smo sa svojim mađarskim partnerom dogovorili ugovor o zamjeni imovine, koji će izravno unaprijediti naše planove geografskog širenja jačanjem maloprodajnog lanca u Slovačkoj, ali i ulaskom na za nas novo tržište Mađarske", rekao je Daniel Obajtek, predsjednik Uprave PKN Orlena.

Poljska ima jake ekonomske izglede i visoku stopu motorizacije s golemim regionalnim tržišnim potencijalom, čija godišnja potrošnja goriva iznosi 23 milijuna tona s očekivanim rastom od jedan do dva posto u srednjem roku. Stečena mreža nudi posebno jake tržišne pozicije među maloprodajnim mjestima na autocestama, s daljnjim mogućnostima organskog rasta i značajnim povećanjem prodaje u segmentu negoriva.

P.hr/I.G.