Sredstva iz EU fondova na raspolaganju i obrambenoj industriji

28. listopada 2019.

Foto: HGK

U HGK - Županijskoj komori Split predstavljene su mogućnosti korištenja sredstava iz EU fondova namijenjenih obrani i sigurnosti. Radionicu su organizirali Komora Split i splitski Pomorski centar za elektroniku u suradnji s Hrvatskim klasterom konkurentnosti obrambene industrije radi upoznavanja šire zajednice s mogućnostima koje pružaju EU fondovi za područje sigurnosti i obrane.

"HGK Županijska komora Split na ovaj način želi informirati svoje članice koje proizvode sredstva i nude usluge dvojne namjene, poput IT tvrtki, tekstilne industrije, brodogradnje, strojogradnje, metaloprerađivačke industrije i druge, kako bi iz prve ruke, od onih koji imaju iskustva u privlačenju sredstava, saznale što mogu očekivati u skoroj budućnosti te kako to ostvariti", rekla je uvodno Ana Marija Puzić iz Odsjeka za industriju splitske Komore.

Predavanje o potencijalima uporabe ESI Fondova i programa Zajednice za obranu i sigurnost te općenito o perspektivi hrvatske obrambeno-sigurnosne industrije održao je Goran Basarac, izvršni direktor za strateški razvoj i provedbu EU projekata tvrtke Šestan-Busch i predsjednik Hrvatskoga klastera konkurentnosti obrambene industrije. Basarac je kratko predstavio Klaster te se fokusirao na fondove i programe EU.

"Hrvatski klaster konkurentnosti obrambene industrije ima uspjeha i rezultata u privlačenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, a kako stižu nove alokacije fondova, ovdje smo da prenesemo svoje iskustvo i znanje u privlačenju sredstava na sve vas iz Splitsko-dalmatinske županije", rekao je Basarac.

Istaknuo je kako je potrebno umrežavati tvrtke kojima su natječaji namijenjeni i koje bi mogle biti korisnici te ih povezivati sa znanstveno-istraživačkom zajednicom i lokalnom i regionalnom samoupravom, kako bi se potaknulo što jače, bolje i uspješnije korištenje sredstava europskih fondova, a pogotovo programa Zajednice koji su nam na raspolaganju u budućem razdoblju.

"Pomorski centar za elektroniku angažirao se na organizaciji ovog skupa zajedno s HGK i Hrvatskim klasterom konkurentnosti obrambene industrije jer smo tvrtka koja ima iskustva u razvoju i dio smo obrambene i vojne industrije te nam je motiv upoznati širi krug zainteresiranih s mogućnostima koje se pružaju'' rekao je Branko Lubina, direktor Pomorskog centra za elektroniku i zamjenik predsjednika Strukovne grupacije brodogradnje, strojogradnje i metaloprerađivačke industrije ŽK Split.

 

P.hr/J.V.