Kako izaći iz blokade uz pomoć financijskih stručnjaka

8. siječnja 2022.

Sabine Gradištanac Škrgatić / Foto: BE-ON Savjetovanje

Prema podacima Financijske agencije, krajem studenoga ove godine u Hrvatskoj je bilo blokirano više od 241.000 građana, s ukupnom glavnicom duga većom od 18,2 milijarde kuna te 15.600 poslovnih subjekata čija je ukupna glavnica duga iznosila 4,2 milijarde kuna. Iako je za mnoge ulazak u začarani krug blokiranih trajno stanje i ne znaju kako izaći iz njega, ima načina koji pokazuju da je to ipak moguće, i to na potpuno normalni način – da ni vjerovnici i dužnici ne budu zakinuti.

Supružnici Igor i Sabine Gradištanac Škrgatić vlasnici su tvrtke BE-ON Savjetovanje, specijalizirane za restrukturiranje blokiranih građana. Njihova je tvrtka i kreditni posrednik s odobrenjem za obavljanje poslova posredovanja u potrošačkom kreditiranju, koje izdaje Ministarstvo financija.

"Broj blokiranih građana trenutno je oko 250.000, što je već dugo na razini ozbiljnoga društvenog problema. U toj kategoriji građana velik je broj onih koji imaju potencijal da sami, uz našu savjetodavnu pomoć i vođenje kroz proces, izađu iz prezaduženosti i financijske nestabilnosti te prestanu biti građani drugog reda", pojašnjava Sabine Gradištanac Škrgatić, suvlasnica tvrtke BE-ON, navodeći kako je riječ o jedinstvenom proizvodu na hrvatskom tržištu, dok su slični primjeri dobre prakse u zapadnim zemljama Europske unije.

Igor i Sabine Gradištanac Škrgatić Igor i Sabine Gradištanac Škrgatić / Foto: BE-ON Savjetovanje

"Naši su klijenti građani koji imaju redovna primanja, ali zbog nekoga objektivnog razloga nisu mogli uredno podmirivati obveze te je rezultat toga u većini slučajeva blokada računa i prezaduženost", rekla je Sabine Gradištanac Škrgatić ističući kako 40 do 60 posto blokiranih klijenata s redovnim primanjima može odmah izaći iz blokade.

"Ta procjena rezultat je našega dugogodišnjeg iskustva u radu s blokiranima, a naš model omogućava da se s vjerovnicima ispregovaraju značajni otpisi dugova s obzirom na to da se dug jednokratno podmiruje. Visina otpisa, odnosno diskonta ovisi o više čimbenika – poput visine i strukture duga, starosti duga, pozicije u redu naplate i slično", rekla je Sabine Gradištanac Škrgatić.

Rješenje koje se mora temeljiti na individualnom pristupu

BE-on uime svojih klijenata pregovara s vjerovnicima o visini duga te ga, ako je moguće, smanjuje i traži potencijalnoga kreditora. Tim kreditom podmiruju sve dugove te klijenta ostavljaju samo s jednim kreditom i ratom koju, s obzirom na primanja, može komotno otplaćivati. Smanjenje broja blokiranih kao pozitivan društveni učinak uvidio je prvi hrvatski fond rizičnoga kapitala za investiranje s društvenim učinkom Feelsgood te je u njihovo poslovanje investirao 1,3 milijuna eura, koja će biti podloga za proširenje aktivnosti posredovanja u potrošačkom kreditiranju društveno isključenih pojedinaca u blokadi.

dug novac novčanik mjera Foto: Pixabay

"Nažalost, na tržištu u Hrvatskoj ne postoji sustavno rješenje koje se mora temeljiti na individualnom pristupu i savjetovanju o dugu. Naša suradnja s fondom Feelsgood veliki je  korak u tom smjeru", pojašnjava Sabine Gradištanac Škrgatić navodeći kako će investiciju iskoristiti za rast operativnog poslovanja, a jednim dijelom i za digitalizaciju i automatizaciju poslovnih procesa, što će im omogućiti restrukturiranje većeg broja klijenata.

"Željeli bismo postati prepoznati kao rješenje problema blokiranih koje je prihvatljivo ne samo dužnicima nego i vjerovnicima i kreditorima, a plan je u trećoj godini poslovanja odraditi restrukturiranje više od 1.000 klijenata", zaključuje Sabine Gradištanac Škrgatić.

Ilijana Grgić