MMF: Globalna pandemija prerasta u gospodarsku i financijsku krizu

27. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa izazvat će pad globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini, izjavili su čelnici Međunarodnog monetarnog fonda, najavljujući dodatnu pomoć za zemlje-članice.

"Nalazimo se u situaciji bez presedana u kojoj globalna pandemija prerasta u gospodarsku i financijsku krizu", ističu u priopćenju izvršna direktorica MMF-a Kristalina Georgijeva i predsjedatelj Međunarodnog monetarnog i financijskog odbora Lesetja Kganyago.

"Gospodarska aktivnost naprasno je zamrla i globalni bruto domaći proizvod ove će se godine smanjiti", dodaju.

"Zemlje-članice već su poduzele izvanredne mjere kako bi spasile živote i sačuvale gospodarske aktivnosti. No, potrebni su i dodatni potezi", naglašava dvoje čelnika MMF-a.

"Prioritet mora biti ciljana fiskalna podrška ranjivim kućanstvima i poduzećima kako bi se ubrzao i ojačao oporavak u 2021. godini", tumače Georgijeva i Kganyago.

Podsjećaju da je MMF već najavio da je spreman iskoristiti svoje financijske kapacitete od ukupno 1.000 milijardi dolara kako bi podupro zemlje-članice.

Međunarodni je zajmodavac najavio i da je spreman otpisati dio duga najsiromašnijim zemljama, a danas su poručili i da će razmotriti dodatne opcije kako bi ublažili nestašicu stranih valuta u pojedinim zemljama. 

OECD očekuje značajan pad velikih gospodarstava

Svaki mjesec karantene srezat će za dva postotna boda godišnju stopu rasta najvećih gospodarstava svijeta, objavila je danas odvojeno Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj.

"Naše najnovije projekcije pokazuju da će karantena izravno pogoditi sektore koji čine i do trećine bruto domaćeg proizvoda najvećih gospodarstava", upozorio je čelnik OECD-a Angel Gurria u četvrtak čelnike 20 najvećih razvijenih i gospodarstava u razvoju.

"Prema našim će izračunima svaki mjesec karantene značiti smanjenje godišnje stope BDP-a za dva postotna boda", naveo je Gurria.

Napomenuo je i da u tom razdoblju samo sektoru turizma prijeti pad aktivnosti u rasponu od 50 do 70 posto.

"Mnoga će gospodarstva zapasti u recesiju", zaključio je čelnik OECD-a.

Hina/P.hr