Poduzetnici Gline unatoč potresu žele raditi na boljoj budućnosti

24. svibnja 2021.

Foto: Pixabay

Mladi školovani kuhar Antonio Pries sanja o povratku u Glinu i početku svojega poduzetničkog staža. Iako po ocu ima njemačko državljanstvo i mogućnost da živi u Njemačkoj, gdje sve donedavno i jest živio, za njega je Hrvatska ipak izbor broj jedan kada razmišlja o svojoj budućnosti, posebice poduzetničkoj. Korak je prema tom cilju odluka da sudjeluje na besplatnim poduzetničkim edukacijama u Glini, koje organizira Centar poduzetnica.

"Velika mi je želja, čim se steknu uvjeti za to, otvoriti vlastiti restoran, ali i maloprodaju domaćih hrvatskih proizvoda, posebice sa sela. Imam mnogo ideja nadahnutih Hrvatskom, koja je divna i puna neiskorištenih potencijala, a mislim da treba samo malo dobre volje i potpore sustava da se oni stave u funkciju", rekao je Pries.

Znanje koje će usvojiti na predavanjima u svibnju i lipnju dobro će mu doći za otvaranje restorana, ali i rad s ostalim mladim ljudima koji se žele vratiti iz inozemstva u Glinu, ali i ostale dijelove Hrvatske. Besplatne poduzetničke edukacije u Glini pohađat će i Paola Čretni, upravna referentica i samostalna knjigovotkinja, koja je u poduzetništvu od prosinca 2020. godine kada je otvorila knjigovodstveni servis u Glini, i to samo nekoliko dana prije razornog potresa na Banovini.

Paola Čretni Paola Čretni / Foto: Centar poduzetnica 

"S obzirom na to da živimo u malom gradu, smatram da je teško i izazovno pokrenuti vlastiti posao. Zapravo, svi smo prepušteni sami sebi i svojim sposobnostima snalaženja. Ne postoji organizirana ustanova koja bi poduzetnicima pomogla u ostvarivanju njihovih ideja ili mjere kojima bi se financijski olakšao početak poslovanja. Smatram da bi Grad trebao poticati sve ljude koji žele pokrenuti vlastiti posao jer time pomažu i široj zajednici, a interes Grada svakako bi trebao biti zaposlenost ljudi i ulaganje kapitala upravo u Glini što, nažalost, do sada nije bio slučaj", ističe Čretni navodeći kako su dodatne edukacije te usvajanja novih znanja i vještina uvijek dobrodošli.

Izazovi realnog tržišta

No, radionice, na kojima će se učiti o tome kako uspješno prodavati, koristiti se digitalnim platformama za razvoj poslovanja i marketinga, o izazovima realnog tržišta, kvalitetnom upravljanju vremenom, razvoju liderskih osobina za uspjeh u privatnim vodama, nisu namijenjene samo početnicima iz realnog sektora nego i onima s iskustvom. Poput glinske poduzetnice Kristine Bunjan koja je više od 11 godina u poduzetništvu gdje u nekoliko trgovačkih društva samoinicijativno i samostalno vodi proizvodnju protektiranih guma, djelatnost turističke agencije te djelatnost javnoga cestovnog prijevoza putnika u domaćem i međunarodnom prometu.

"Obnašam dužnost direktorice obiteljske tvrtke Una-Trans Petrinja za prijevoz i usluge, kojoj je primarna djelatnost prijevoz putnika u domaćem prometu - preciznije, prijevoz učenika osnovnih i srednjih škola u Glini, dok je dodatna djelatnost tvrtke turizam i ugostiteljstvo s izdvojenom poslovnom jedinicom u gradu Glini, proizvodnja domaćih slastica, kolača i torti. Svakako ću doći na ove edukacije jer, bez obzira na moje bogato poduzetničko iskustvo, o poduzetništvu se uvijek može nešto dodatno naučiti i to se uvijek može dobro primijeniti u svakodnevnom poslu i životu. Glina za svoje ekonomski oporavak treba snažno poduzetništvo i njega trebaju poticati ne samo vlasnici tvrtki i obrta nego i sam Grad Glina, ali i cijela država, a nadam se da će se to pokazati primjerom pozitivne prakse u našoj budućnosti. Ove besplatne edukacije odličan su primjer, ali trebamo ih još i u mnogo većem broju", ističe poduzetnica Kristina Bunjan.

Kristina Buljan Kristina Bunjan / Foto: Centar poduzetnica 

Do sada je Centar poduzetnica održao više od 900 besplatnih edukacija s više od 1.200 polaznica i polaznika u 14 gradova Hrvatske, dvije općine i četiri županije, a projekt u Glini realizira se u suradnji s dm-om.

P.hr/I.G.