Mjere za skraćivanje radnog vremena

3. srpnja 2020.

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je mjere za skraćivanje radnog vremena za poslodavce koji zapošljavaju 10 i više radnika.

Potpora za skraćivanje radnog vremena, koja obuhvaća potencijalno veći broj korisnika od prijašnje podmjere, uvodi se s obzirom na stanje u gospodarstvu slijedom čega HZZ i nadalje nastoji svoje aktivnosti usmjeravati na očuvanje radnih mjesta u djelatnostima/sektorima koji su najugroženiji, te pomoći poslodavcima kod kojih je zbog posebnih okolnosti uvjetovanih koronavirusom (COVID - 19) došlo do privremenog smanjenja opsega posla, naglašava se u priopćenju. 

Potporu će moći koristiti poslodavci koji obavljaju gospodarsku djelatnost i zapošljavaju 10 i više radnika, a dodjeljuje se za privremeno uvođenje punog radnog vremena radnika u trajanju kraćem od mjesečnog fonda sati, ali ne kraćem od polovice mjesečnog fonda sati, u visini najviše do 2000 kuna mjesečno neto po radniku, ističu iz HZZ-a, koji je detalje te mjere objavio na svojim web stranicama.

Tako će primjerice poslodavci koji podnose zahtjev za najmanje 20 posto radnika morati imati od 10 do 50 radnika,  a 51 i više ako je zahtjev podnose za najmanje 10 posto radnika. 

Uvjet za poslodavce je i ograničenje isplate dividende u razdoblju od 29. svibnja ove do kraja 2021. godine. 

F.M.