Poziv građevinarima da se uključe u sanaciju zgrada uništenih u potresu

26. ožujka 2020.

Foto: Twitter Vlada

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja poziva građevinske tvrtke da se uključe u sanaciju stanova stradalih u nedavnom potresu, kako bi građani Zagreba mogli boraviti u svojim domovima. Prije svega, nužno je ukloniti opasne oštećene elemente zgrada te najlonom, krovnom folijom ili ceradom obložiti dijelove krovišta. Ispod krovova se, naime, na većini zgrada nalaze drveni grednici i šuta, te postoji mogućnost da nakon kiše šteta bude puno veća.

Sve tvrtke ili obrti koji imaju raspoložive radnike i autodizalice pozivaju se da se uključe, a javiti se mogu na brojeve telefona Gradskog stambeno-komunalnog gospodarstva na brojeve telefona: 01 4565 835 i 01 4565 829.

Isto tako, Ministarstvo poziva i ostale upravitelje zgrada da im se jave na broj mobitela 091 378 21 49, kako bi se organizirala spomenuta preventivna sanacija.

Ministarstvo u ovim trenucima vodi razgovore s dobavljačima kako bi se osigurao sav potreban materijal za hitnu preventivnu sanaciju (krovne folije, cerade, najlon), prvenstveno krovova.

Do sada 21.000 prijava šteta

Podsjećaju da statičari svakodnevno pregledavaju zgrade, a do sad je pristiglo 21.000 prijava. Uspostavljen je i digitalni upis svake prijave, koju automatski preuzimaju građevinski stručnjaci na terenu i putem GPS-a dolaze na adresu. Odmah digitalnim putem u sustav unose zatečeno stanje, odnosno je li građevina sigurna za boravak unutra ili nije i sve to ulazi u evidenciju prema kojoj će se postupati dalje, pojašnjavaju u Ministarstvu.

"Zahvaljujem svima koji su se stavili na raspolaganje i danonoćno rade da bi se osigurala sigurnost građana, a onda i popravak objekata i vraćanje građana u njihove domove", rekao je Štromar.

U međuvremenu je Ministarstvo graditeljstva pokrenulo izradu novog Zakona kako bi se što hitnije krenulo s kompletnom obnovom.

"Radimo na novom Zakonu koji će omogućiti obnovu objekata oštećenih ili srušenih u potresu. Nažalost, među tim objektima su brojne kuće i stanovi, i to ne samo u Zagrebu nego i Krapinsko-zagorskoj županiji. Ono što sam zagovarao i ranije je smanjenje birokracije, ubrzavanje procedura i uključivanje struke u sve bitne procese. Upravo to nam je sad neophodno. Meni je bitno da pomognemo svima, a uključit će se i druga ministarstva", pojasnio je Štromar.

Ministarstvo je uputilo i dopis upraviteljima zgrada na području grada Zagreba s uputom da poduzmu aktivnosti za hitnim uklanjanjem opasnih elemenata na zgradama, u skladu sa ovlastima iz Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.

Podsjećaju da je odredbom članka 5. Uredbe o održavanju zgrada propisano, između ostalog, da se hitnim popravcima smatra poduzimanje radova na zajedničkim dijelovima i uređajima zgrade naročito u slučaju: kvarova na plinskim instalacijama, kvarova na sustavu centralnog grijanja i toplovodnom sustavu, puknuća, oštećenja i začepljenja vodovodne i kanalizacione instalacije, radi sprječavanja daljnjih štetnih posljedica, - kvarova na električnoj instalaciji, znatnijih oštećenja dimnjaka i dimovodnih kanala, prodiranja oborinskih voda u zgradu, saniranja posljedica istog prodora, te znatnijeg oštećenja krova, - narušene statičke stabilnosti zgrade ili pojedinih dijelova zgrade, kvarova na dizalu i otpadanja dijelova pročelja.

U Ministarstvu podsjećaju da je spomenutim člankom propisano da je u slučaju kad upravitelj utvrdi potrebu obavljanja hitnih popravaka, dužan iste poduzeti odmah ili u najkraćem roku.

P.hr/I.B.