Uskoro isplata prve rate potpora poljoprivrednicima

11. veljače 2020.

Foto: Shutterstock

Ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će idući ponedjeljak, 17. veljače započeti isplata prve rate izravnih plaćanja i IAKS mjera ruralnog razvoja poljoprivrednicima, u ukupnom iznosu od gotovo 1,7 milijardi kuna, dok će isplata druge rate, u iznosu od 800 milijuna kuna, započeti u travnju.

Iz Ministarstva objašnjavaju da će u prvoj rati, čija isplata koja kreće 17. veljače, biti isplaćena sredstva obračunata po površini poljoprivrednog zemljišta i to za osnovno, zeleno i preraspodijeljeno plaćanje te za mlade poljoprivrednike.

Također, isplatit će se i proizvodno vezane potpore za krave u proizvodnji mlijeka, krave dojilje, ovce i koze, tov junadi, voće, povrće, šećernu repu i krmno proteinske usjeve te potpore male vrijednosti za duhan, maslinovo ulje, rasplodne krmače i očuvanje izvornih i zaštićenih kultivara.

Iz Ministarstva napominju i kako će se u ožujku isplatiti potpora poljoprivrednicima čija se gospodarstva nalaze u područjima s prirodnim ograničenjima ili ostalim posebnim ograničenjima (Mjera 13).

"Isplata druge rate potpora će započeti u travnju, a bit će isplaćeno 800 milijuna kuna", najavljuju iz Ministarstva.

Podsjećaju i da je u studenom 2019. poljoprivrednicima isplaćen predujam izravnih plaćanja u iznosu od 1,3 milijarde kuna, što je gotovo 200 milijuna kuna više nego godinu prije.

"Kroz sve oblike potpora poljoprivrednicima ćemo ove godine isplatiti ukupno 3,8 milijardi kuna, temeljem podnesenih jedinstvenih zahtjeva za potporu u 2019. godini", zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Hina, P.hr