Ministarstvo financija izdao kunske trezorce uz nešto više kamatne stope

17. svibnja 2022.

Foto: Shutterstock

Ministarstvo financija na aukciji je prodalo trezorske zapise u vrijednosti 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura, pri čemu kunske uz nešto više kamatne stope nego dosad, a eurske uz negativnu kamatnu stopu.

Ususret dospijeću 880 milijuna kuna i 11 milijuna eura vrijednih trezoraca, Ministarstvo je ponudilo na upis trezorske zapise u vrijednosti od 800 milijuna kuna i 10 milijuna eura. Financijske institucije podastrle su ponude ukupno vrijedne 995 milijuna kuna te 23 milijuna eura, a Ministarstvo je prihvatilo njih 845 milijuna kuna i 11 milijuna eura.

Izdani su tako kunski trezorski zapisi s rokom dospijeća od godinu dana u vrijednosti od 545 milijuna kuna, uz kamatnu stopu od 0,20 posto, što je za 0,19 postotna boda višoj nego na prethodnoj aukciji, održanoj u travnju.

Izdano je i 300 milijuna kuna vrijednih trezorskih zapisa na rok od šest mjeseci, uz kamatnu stopu od 0,05 posto. Ujedno, izdani su i eurski trezorci na rok od godine dana u vrijednosti 10 milijuna eura i to po negativnoj kamatnoj stopi od 0,05 posto, što znači da financijske institucije ustvari plaćaju državnoj riznici da drže novac u tom vrijednosnom papiru.

Unatoč višim kamatnim sotpama na kunske trezorce, uvjeti zaduživanja države sostaju povoljni, što je rezultat velikog viška likvidnosti u domaćem financijskom sustavu, koji premašuje 75 milijardi kuna. 

Nakon današnje aukcije, uz dospijeće 880 milijuna kuna trezorskih zapisa, saldo upisanih kunskih trezoraca smanjuje se za 35 milijuna kuna, na 12,4 milijarde kuna. Saldo upisanih eurskih trezoraca, pak, nakon današnje aukcije ostaje isti, na 177,5 milijuna.

Hina/P.hr