Mikšićeva MCI tehnologija produžit će vijek Pelješkog mosta za 130 godina

10. prosinca 2021.

Foto: Cortec

Svjetski poznata, patentirana MCI tehnologija korporacije Cortec, u vlasništvu Borisa Mikšića, primijenjena je na Pelješkome mostu radi produljenja trajanja konstrukcije i povećanja sigurnosti mosta.

Riječ je o zaštiti armiranobetonskih konstrukcija, koja se primjenjuje u cijelom svijetu pri gradnji i sanaciji najpoznatijih svjetskih građevina kao što su Empire State Building u New Yorku, Burj Khalifa u Dubaiju te Pentagon poslije terorističkih napada 11. rujna.

"Naša se MCI tehnologija rabi na najvećim građevinskim projektima diljem svijeta. Više od 40 godina svoga života posvetio sam razvoju novih, ekološki sigurnih rješenja za zaštitu od korozije. Svjedočiti njihovoj primjeni na ovoj monumentalnoj konstrukciji mosta u mojoj domovini uistinu je poseban osjećaj. Hrvatska je prošla kroz teška vremena te vidjeti je kako napreduje i razvija se veliko je zadovoljstvo. Projektom Pelješkog mosta napravljen je ogroman iskorak u infrastrukturi i infrastrukturnom razvoju Hrvatske. To je veliki korak naprijed za sve nas", rekao je vlasnik Corteca Boris Mikšić.

Pelješki most Foto: Cortec  

Pelješki most uvršten je među najzahtjevnije mostove na svijetu – ne samo po složenosti gradnje nego i po složenom dizajnu. Posebna je pozornost posvećena zaštiti od korozije s obzirom na to da se most nalazi u visokokorozivnome morskom okruženju. Za uspješnost projekta bilo je potrebno ispuniti ključne kriterije kao što su stabilnost, trajnost, ekonomičnost i mirno uključivanje u krajolik.

Korporacija Cortec poznata je na tržištu zaštite od korozije. Posljednjih nekoliko godina intenzivno širi svoj utjecaj u Europi, s Hrvatskom kao središnjom točkom proizvodnje i logističkih kapaciteta.

"Hrvatska je jako dobro pozicionirana te nam naši proizvodni i logistički centri diljem zemlje omogućuju brzu i efikasnu otpremu robe po cijeloj Europi i šire. Sada iz Hrvatske opskrbljujemo svoje kupce širom svijeta. Nedavno smo udvostručili investicije u Hrvatskoj i otvorili nova tržišta. Uz EU, izvozimo u Rusiju, Kinu i Indoneziju. Sljedeće godine čeka nas nova faza širenja kapaciteta jer nam prodaja ide odlično", rekao je Mikšić ističući kako mu je sve veće ulaganje u Hrvatsku odličan poslovni potez. 

P.hr/I.G.