Meso iz banje i čvarci u masti dolaze iz OPG Kušt

7. rujna 2019.

Malo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo iz Komina pokraj Svetog Ivana Zeline u Zagrebačkoj županiji tržištu nudi klasične proizvode hrvatskog sela, no neki se od tih proizvoda sada mnogo rjeđe mogu naći na našim tržnicama. To su svakako vrlo egzotični proizvodi - meso iz banje i čvarci u masti.

Iako je riječ o zastarjelom načinu konzerviranja proizvoda, stariji ljudi koji se toga sjećaju i dugo to nisu vidjeli, pokazuju veliki interes, a mlađi su znatiželjni. I svinjska mast, nakon niza godina u kojima se govorilo kako je ona nezdrava, ponovno postaje ono što se traži, osobito ako dolazi iz poznatog izvora i prirodnog uzgoja. Ovaj način čuvanja proizvoda potpuno je prirodan i ne može mu se ništa dogoditi, za razliku od umjetnih aditiva ili dodanog ulja. Inače, na ovom obiteljskom gospodarstvu bave se poljoprivredom, uzgojem goveda i proizvodnjom sira, mesa i mesnih prerađevina na vlastitom imanju. Nešto zemlje imaju i u zakupu kako bi mogli osigurati kvalitetni izvor vlastite hrane za stoku. Iako je nekolicina njihovih kolega u okolici europskim novcem sufinancirala dio ulaganja u razvoj svoga obiteljskoga gospodarstva, oni to još nisu učinili.

Kupce za svoje proizvode pronalaze ponajprije na mjestima svoje stalne prodaje - u Sesvetama i Samoboru, gradovima blizu Zagreba, ali nastupaju i na svim sajmovima koji se organiziraju u okolici, pa se čak znaju zaletjeti i na neka događanja na dalmatinskoj obali, Istri i Kvarneru.

Krešimir Sočković