Međunarodna kampanja 'Podrška Ukrajincima' započinje u Hrvatskoj

10. svibnja 2022.

Najveći proizvođač i distributer proizvoda za kućanstvo i higijenu u Ukrajini Biosphere Corporation kao prvu državu u kojoj započinje svoju međunarodnu kampanju Support Ukrainians / Podrška Ukrajincima - izabrao je Hrvatsku. Riječ je o zajedničkoj inicijativi koju tvrtka provodi zajedno s vodećim trgovačkim lancima kako bi i na taj način dali podršku ukrajinskim proizvođačima. 

"Naša je ideja, uz potporu najvećih hrvatskih trgovačkih lanaca, kreirati posebne police kako bi naši proizvodi dobro dizajnirani i pripremljeni bili prodavani u Hrvatskoj. Od svakog proizvoda 50 lipa bit će uplaćeno u fond Support Ukrainians", pojasnio je vlasnik i direktor Biosphere Corporation Andriy Zdesenko. Dodao je kako na taj način hrvatski potrošači dobivaju ne samo proizvode vrhunske kvalitete već i direktno pomažu ukrajinskim poduzećima da održavaju proizvodnju u Ukrajini, isplaćuju plaće, plaćaju poreze i sačuvaju radna mjesta.

Unatoč ratnim okolnostima u Ukrajini, vlasti te zemlje svjesne su da je u cijeloj situaciji važno pronaći načine kako sačuvati proizvodnju, a jedan je od načina i otvaranje te plasman proizvoda na nova tržišta.

Inače, robna razmjena između Ukrajine i Hrvatske iz godinu u godinu je rasla, a prema posljednjim podacima za 2021. godinu kretala se na razini od oko 126 milijuna dolara.

Prema riječima Suzane Knežević iz Hrvatske gospodarske komore, zbog ratnih događanja mnoge inicijative, koje su bile dogovorene nakon Ukrajinsko-hrvatskoga gospodarskog foruma održanog u Kijevu u prosincu prošle godine, bile su se prekinule, no u posljednjih mjesec dana dolazi sve više upita ukrajinskih tvrtki i inicijativa za moguće prijenose njihova poslovanja na hrvatsko tržište.

 

Ilijana Grgić / Franjo Maltar