Med potvrđen znakom Hrvatska kvaliteta i prestižnim nagradama

12. prosinca 2021.

Kvalitetni med s hrvatskih pčelinjaka vrlo je tražen proizvod, a upravo takav proizvodi tvrtka Med Varžak. Kvalitetu sirovina kontroliraju u Zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" u Zagrebu, ali i u laboratorijima EUROFINS u Njemačkoj. Posebno su ponosni na svoju liniju premium meda Mediterra, koja je prošle i ove godine na međunarodnom natjecanju u Londonu osvojila prestižne nagrade. Za svaku staklenku iz ove linije putem QR-a kupac može provjeriti lokaciju pčelinjih košnica iz kojih je med dobiven.

Varžak med jest obiteljska tvrtka koja se pčelarstvom počela baviti davne 1978. godine kada je Antun Varžak podigao prvi pčelinjak. Svoju ljubav prema prirodi i pčelama prenio je na obitelj. Njegov posao nastavio je sin Boris i danas je ova obitelj jedan od najvećih proizvođača meda u Hrvatskoj.

"Godišnje tvrtka u svom pogonu proizvede oko 650 tona meda. Veći nam je dio kooperacija s domaćim pčelarima, primarnim proizvođačima, a manji dio čini vlastita proizvodnja. Otkupljujemo med s područja cijele Hrvatske, ali nam je baza kontinentalni dio - Slavonija, Sisačko-moslovačka županija, Bilogora, Karlovačka županija. Najveći dio su nam kontinentalne vrste meda - cvjetni, bagrem, lipa, medljikovac ili šumski med, kesten", kaže Renata Varžak, direktorica Varžak meda.

Mediterra

Foto: Privredni

Zbog zahtjeva s tržišta konstantno šire proizvodne kapacitete. Prošle su godine izgradili novi objekt, 2018. godine proširili skladišne kapacitete, a sve su financirali vlastitim sredstvima i kreditnim linijama.

Tvrtka većinu proizvedenoga, oko 80 posto, plasira na hrvatsko tržište, i to putem trgovačkih lanaca i HoReCa kanala, a dio prodaju farmaceutskoj industriji te industriji pića i hrane. Dio meda izvoze u osam zemalja, među kojima su zahtjevna tržišta Švicarske i Amerike.

"U izvozu vidimo šansu jer je Hrvatska malo tržište te su vani sigurno veće prilike za naš razvoj i rast. To je i prilika da vidimo koje domaće proizvode možemo ponuditi vani", kaže Renata Varžak.

Uspjeh Mediterre na natjecanju u Londonu

Kvaliteta premium meda iz linije Mediterra, čija je kvaliteta potvrđena znakom Hrvatska kvaliteta, već je prepoznata u inozemstvu. Na prestižnome međunarodnom natjecanju London International Honey Awards (LIHA), u konkurenciji medova iz 40-ak zemalja, prošle je godine platinastu medalju dobio med Mediterra od lipe, dok su cvjetni med i med od kestena Mediterra dobili srebrne medalje. Na ovogodišnjem natjecanju premium medovi Varžak osvojili su tri nagrade, zlato za Mediterra med od kestena i lipe te srebro za med od bagrema.

Na ovome prestižnom međunarodnom natjecanju hrvatski medar dobio je i nagradu za dizajn za etikete medova od kestena i lipe iz linije Dobra vibra.

Dobra vibra, med

Linija meda Dobra vibra/Foto:Privredni

Tvornice na otvorenom na udaru klimatskih promjena

U budućnosti žele povećati izvoz, ali i razvijati nove proizvode. U planu im je ulaganje u tehnologije bazirane na održivosti te opremanje vlastita laboratorija.

Najveći izazov bit će osigurati dovoljne količine meda jer su posljednjih godina klimatske promjene sve izraženije, pa i problemi s kojima se suočavaju hrvatski pčelari.

Nažalost, zbog klimatskih poremaćaja i promjena do kvalitetnog meda bit će sve teže doći.

"Vidimo da vrijeme nije onakvo kakvo je nekada bilo, a pčelarstvo je tvornica na otvorenome. Pčelari ovise o vremenskim prilikama, a sve se više osjećaju i problemi zbog bolesti pčela. Primjerice, u svibnju, kada je najizdašnija paša bagrema i kad su prinosi meda najveći, cijelo vrijeme pada kiša i, naravno, tada nema meda, prinosi su mali, a ostalim pašama to se ne može nadoknaditi. Tu se stvaraju problemi, a mi ne možemo utjecati na vrijeme. Klima utječe, i to se dosta primijeti", zaključuje Renata Varžak.

 

Ivana Barać / Franjo Maltar