Maske obavezne i za goste, nema plesa, stajaćih mjesta, švedskih stolova..

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je niz novih preporuka za sprječavanje zaraze koronavirusom u ugostiteljskim objektima.
U svim objektima trebaju biti vidljive obavijesti o pridržavanja općih higijenskih mjera i mjera fizičke udaljenosti od 1,5 metra.
Temperatura se treba mjeriti svima koji ulaze u lokal, klub ili drugi ugostiteljski objekt.
Obavezno je nošenje zaštitnih maski za lice za zaposlene, i po novom, za goste u objektima, osim kada konzumiraju hranu i piće za stolovima.
Svima moraju biti dostupni dezinficijensi, i to doza od pola litre na svakih 10 osoba, odnosno na svakom stolu.
Preporučeni razmak između stolova je tri metra.
Broj okupljenih u ugostiteljskim objektima i u zatvorenom prostoru i na terasama određuje se prema kriteriju četiri metra kvadratna po osobi. Ako u objektu ima više od 50 gostiju, na svakih 50 mora biti jedan tzv. COVID-redar.
Navedeno važi i za sva javna okupljanja bilo koje vrste, pa i za svadbe i slavlja, koja po preporukama za više sudionika treba prijaviti civilnomu lokalnom stožeru, dobiti odobrenje te voditi evidencije sudionika/gostiju i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne pojave zaraze.
U noćnim barovima i klubovima nisu dopuštena stajaća mjesta ni visoki stolovi, a na svadbama i drugim slavljima niti tzv. švedski stolovi.
Barovima i klubovima nije dopušten ni plesni podij, pa ni plesanje.
Preporuka je za svadbe da dopuštaju prvi ples mladenaca i njihovih roditelja na samom početku slavlja, nakon čega ples nije dopušten.
Kod glazbenih izvedbi treba osigurati razmak od dva metra između izvođača na sceni te od četiri metra između publike i izvođača.
Svi ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 do 24 sata, a to se odnosi i na klubove, barove te na svadbena i druga slavlja.