Marić: U ovim okolnostima svi smo proračunski gubitnici

19. studenoga 2020.

Foto: Vlada Republike Hrvatske

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ocijenio he da smo u trenutnim okolnostima svi proračunski gubitnici te procijenio da se na predkriznu razinu gospodarske aktivnosti nećemo vratiti prije kraja 2022. godine.

"U ovakvim okolnostima svi smo na ovaj ili onaj način gubitnici. Još uvijek imamo pad gospodarske aktivnosti i trebamo svi skupa sve učiniti da se što prije vratimo na put oporavka i što prije dosegnemo predkriznu razinu", kazao je Marić novinarima odgovarajući na pitanje tko su 'dobitnici', a tko 'gubitnici' proračuna, tijekom saborske rasprave o proračunu za iduću godinu.

Prema vladinim očekivanjima i makroekonomskim projekcijama, povratak na pretkriznu razinu se neće dogoditi prije kraja 2022. godine, a neke aktivnosti u 2023. godini, procijenio je Marić.

U idućoj godini i nekoliko rebalansa

"Ne mogu se složiti s oporbenim ocjenama da Vlada gleda proračun kroz ružičaste naočale i da se idućoj godini može očekivati nekoliko rebalansa. Ovaj je proračun baziran na realnim osnovama. Što ako predstoje scenariji koje je gotovo nemoguće predvidjeti? Nastojali smo predvidjeti što je moguće više okolnosti s kojima raspolažemo u ovom trenutku, no stvari mogu biti nešto lošije, ali i bolje. Ovaj proračun sagledava što je moguće više okolnosti i nema potrebe ni za kakvim uljepšavanjem. Nema nikakvih ružičastih naočala, pa mi za ovu godinu predviđamo pad BDP-a od osam posto i ne vidim ništa ružičasto u tome", istaknuo je Marić.

Za iduću godinu, podsjetio je, vlada predviđa rast od pet posto, a to će, kako je rekao, ovisiti o puno faktora – kako će se razvijati situacija s cjepivom, kako će se dalje razvijati epidemiološka situacija, ali i koliko ćemo biti uspješni na domaćem planu u smislu zacrtanih mjera i aktivnosti.

"Nema nikakvog uljepšavanja, ono čime raspolažemo to smo i predstavili i ovaj bi proračun trebao odgovoriti na sve izazove s kojima smo suočeni", smatra Marić.

 

Hina/P.hr