Marić: Tri mjere za pomoć tvrtkama; Ugostitelji: Nisu dovoljne

30. studenoga 2020.

Zdravko Marić/ Foto: Vlada/Twitter

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je još jedan krug pregovora između Vlade i udruga gospodarstvenika u vezi s obeštećenjem ugostiteljima i tvrtkama koje su zatvorene zbog novih epidemioloških mjera koje su na snagu stupile u subotu. Novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva iznosit će 2,1 milijardu kuna, a obuhvaćat će potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i "covid kredite" kredite, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić izvijestio je nakon sastanka o tri mjere pomoći "zatvorenim" poduzetnicima, a to su mjere za očuvanje radnih mjesta, tzv. COVID krediti i podmirenje fiksnih troškova.

Vlada će, kako je rekao, nastaviti s isplatom pomoći od 4.000 kuna po radniku radi očuvanja radnih mjesta, za što je do kraja godine osigurano 470 milijuna kuna.

Nastavlja se i izdavanje COVID kredita za likvidnost u ukupnoj svoti od 1,3 milijarde kuna, i to ne samo za "zatvorene" djelatnosti, ali one su prioritet.

Treća najavljena mjera jest pokrivanje dijela ili cjelokupnih fiksnih troškova poduzetnika, kao što su zakup, najam, komunalije, RTV pretplata, spomenička renta, ZAMP i sl.

Pritom će se, kako je rekao, gledati pad prometa u prosincu u odnosu na prošlu godinu: za mjeru će se "kvalificirati" oni s padom prometa od najmanje 60 posto, a administraciju će voditi Porezna uprava na temelju faktura za fiksne troškove.

"Mjere su prekasno donesene"

Hrvatsko ugostiteljstvo ima najvišu stopu PDV-a u Europi, a Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja tu stopu nije smanjivala u koronakrizi te stoga ugostitelji apeliraju na premijera da pomogne u njenu smanjivanju, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak nakon sastanka s ministrima.

"Na sastanku smo razgovarali o svemu, no ministar financija Marić ne želi ni čuti o smanjenju PDV-a te stoga apeliramo na premijera i Vladu da pomogne u tome jer bez toga nemamo razloga za rad u ovoj krizi, pa ni ako nas ponovno otvore krajem prosinca ili u siječnju", kazao je Medak nakon sastanka u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, na kojemu su predstavnici ugostitelja razgovarali s predstavnicima Vlade o kompenzacijskim mjerama nakon zatvaranja njihova poslovanja.

Komentirajući prijedloge ministara na sastanku te koje su mjere prihvatili kao obeštećenje za zatvaranje njihove djelatnosti, Medak je naglasio da su sve mjere prekasno donesene, uz ocjenu da je Nacionalni stožer civilne zaštite zakazao.

"To sve što nam sada nude nije i neće biti dovoljno, te apeliramo i na premijera i na Vladu da nam jasno kažu ima li nade i vjere za budućnost jer mi to više nemamo i ne znamo što će u ovim okolnostima biti dalje. Koliko smo vidjeli, ni ministri ne znaju koje troškove imamo niti koliko će ekonomski koštati mjere koje donose. Da nam smanje PDV, to je oko 300 milijuna kuna na razini godine i ako je to problem, onda nam nije jasno odakle će biti novca za 'COVID kredite', oko 1,3 milijarde kuna, koliko su rekli te 470 milijuna kuna za mjesečne naknade od 4.000 kuna za očuvanje radnih mjesta", iznio je Medak.

Naglasio je i da ne žele da njihovi radnici žive od toga i od 4.000 kuna kada su državi do sada plaćali i PDV i sve druge naknade i namete. Također, rekao je da sada svi ugostitelji imaju jako mnogo problema, a mnogi smatraju da je pametnije zatvoriti i ne raditi ni u siječnju, odnosno nakon popuštanja mjera jer će se pad prometa i dalje nastaviti.

Istarski poduzetnik: Više smo potreseni nego zadovoljni

Razočaranost sastankom i onim što su ministri predložili iznio je i potpredsjednik Nacionalne udruge ugostitelja i predstavnik ugostitelja Istre i Kvarnera Vedran Jakominić, ocijenivši da su više potreseni nego zadovoljni te da je jasno zašto smo na dnu u EU već 30 godina, a dodao je i kako se boji da ćemo tamo i ostati.

Za mjere koje su predložene kazao je da su "minimum minimuma i rezultat PR akcije, a ne ekonomskih analiza i aktivnosti" dodajući da se boji, i kao ugostitelj i poduzetnik, ali i kao građanin ove zemlje.

"Ni iduća godina neće biti bolja od ove i nemamo sada ni vjere u bolje sutra, a i koji je smisao uzeti nove COVID kredite kad smo već i otprije bili zaduženi? Kako ćemo to sve vraćati ako se ne radi, nema prometa, a ni manjeg PDV-a?", pitao je Jakominić.

Predsjednik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica kazao je da je prije sastanka bio optimist, ali da nakon njega to više nije, dodavši da prije sastanka nisu dobili na uvid nikakav nacrt mjera te nisu znali što je pripremljeno.

"Ima mehanizama za razne akcije, ali i bazena odakle se može uzeti kako bi se pomoglo poduzetnicima koji sada ne mogu raditi, a ne da stalno nešto od nas (ugostitelja) uzimaju", kratko je komentirao Letica.

Plenković na Vladi: Novi paket mjera pomoći gospodarstvu vrijedan 2,1 milijardu kuna

Novi paket mjera pomoći dijelu gospodarstva kojemu je zbog suzbijanja epidemije Covida -19 obustavljena djelatnost iznosit će 2,1 milijardu kuna, a obuhvaćat će potpore za plaće, pokriće fiksnih troškova i "covid kredite" kredite, rekao je na početku sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

Te mjere su, kako je rekao, na tragu politike očuvanja radnih mjesta u privatnom sektoru.

Ustvrdio je da je vlada do sada očuvala 630 tisuća radnih mjesta i pomogla 107 tisuća poduzeća, isplativši ukupno 7,4 milijarde kuna.

Najavio je nastavak potpore od 4.000 kuna za plaće radnika tijekom obustave poslovanja, uz oslobađanje plaćanja doprinosa. Radi se o ukupnom neto iznosu od 320 milijuna kuna, a kad se pribroje doprinosi to je 470 milijuna kuna.

Vlada će ići i s pokrivanjem dijela ili kompletnih fiksnih troškova tijekom obustave rada za sektore koji su pogođeni mjerama, i to ako im promet u prosincu padne za najmanje 60 posto u odnosu na lanjski prosinac.

Ta mjera bi prema vladinim procjenama trebala koštati 250 milijuna kuna.

Povrh toga, dodao je, u suradnji s HAMAG-BICRO-om pripremljen je novi paket "covid kredita" u ukupnom iznosu od 1,3 milijarde kuna.

"Na ove tri točke baziramo potporu privatnom sektoru, tj. onima koji su pogođeni protuepidemijskim mjerama koje su trenutno na snazi. Sve skupa, paket će iznositi od 2,1 milijardu kuna", rekao je Plenković.

 

 

.

 

Hina/P.hr