Manja potražnja snizila cijenu nafte

12. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima na 58 dolara jer trgovce zabrinjava američko-kineski trgovinski rat koji smanjuje potražnju za sirovinama poput nafte. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 53 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 58 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po nižoj cijeni za 81 cent, tj. 53,69 dolara. 

Potražnja za naftom tradicionalno je najsnažnija u trećem tromjesečju zbog vrhunca sezone vožnje u vrijeme ljetnih praznika na sjevernoj hemisferi, ali ove je godine to pravilo narušio trgovinski sukob SAD-a i Kine. Američki predsjednik Donald Trump izjavio je prošlog petka da nije spreman sklapati trgovinski sporazum s Kinom, dovodeći u pitanje rujanski krug pregovora. Međunarodna agencija za energetiku prošlog je tjedna izvijestila da zbog trgovinskih napetosti potražnja za naftom ove godine raste najslabije od financijske krize. Sumorno raspoloženje na tržištima potkrijepilo je i danas objavljeno istraživanje njemačkoga ekonomskog instituta Ifo, koje je pokazalo pogoršana očekivanja za svjetsko gospodarstvo i lošiju ocjenu aktualnih prilika u trećem tromjesečju zbog trgovinskih napetosti.

"Tržište je suočeno sa štrajkom kupaca", konstatira Michael Tran iz RBC Capital Marketsa, upućujući na nisku razinu pozicija u nafti u knjigama brokera koji špekuliraju s rastom cijena. "Unatoč čitavom nizu poremećaja u opskrbi i mogućem dodatnom smanjenju ponude, pozicije u nafti trenutno su na najnižoj razini u proteklih više godina", naglašava Tran.

Kuvajtski ministar za naftu Khaled al-Fadhel smatra pak da su strahovanja od globalne recesije "pretjerana" i da bi se potražnja za naftom trebala oporaviti u drugoj polovini godine i potaknuti smanjenje zaliha. Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte u međuvremenu smanjuju opskrbu, u skladu sa sporazumom iz studenog prošle godine, pri čemu Saudijci premašuju dodijeljenu im kvotu. 

Analitičari upozoravaju da će naftni kartel možda morati smanjiti opskrbu više od dogovorenih 1,2 milijuna barela dnevno s obzirom na očekivani pad potražnje i povećanje opskrbe iz neovisnih proizvođača u idućoj godini. "Bude li OPEC samo produljio sporazum do kraja 2020., cijene će se spustiti i sa sadašnjih razina", ističu analitičari Bernstein Energyja u danas objavljenoj bilješci. "Smatramo da OPEC mora smanjiti opskrbu za dodatni milijun barela dnevno ako želi obraniti cijene nafte od 60 dolara po barelu", dodaju.

OPEC ni jutros nije objavio podatak o cijeni barela referentne košarice nafte svojih članica zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu. Prošle je srijede iznosila 57,82 dolara. 

Hina, P.hr