Mali trgovci nezadovoljni odlukom Ustavnog suda

8. veljače 2024.

Foto: Shutterstock

Članovi Udruge trgovaca i obrta hrvatskih proizvoda i suvenira poručili su s konferencije za novinare kako je odluka Ustavnog suda o radu trgovina nedjeljom politička i neustavna te ocijenili da otežava opstanak i poslovanje malih obrta i obiteljskih trgovina.

To se, prema njihovu mišljenju, posebno odnosi na štandove, suvenirnice, T-shirt shopove i srodne oblike poslovanja, okupljene u Udruzi koja je s radom službeno počela u siječnju ove godine.

Predsjednik Udruge Zdravko Gojanović istaknuo je da mali obrti ovise o 100 do 150 sezonskih dana, dok su ostatak vremena zatvoreni.

"Sad se od nas traži da budemo zatvoreni još 30-ak dana jer od 1. travnja do 11. studenoga imamo uglavnom sve praznike i zajedno s nedjeljama imamo 33-34 neradna dana i tih 16 nedjelja koje su kao nekakva milostinja da se odradi sezona", rekao je Gojanović dodajući da je takva situacija neodrživa i katastrofalna.

Na konferenciji je skrenuta pozornost kako je u centru Šibenika trenutačno većina trgovina zatvorena jer se radi o sezonskim obrtnicima koji će otvoriti početkom turističke sezone, odnosno s dolaskom uskrsnih praznika i prvih turista.

"Mi smo turistička zemlja, bavimo se turizmom i on je jedna od grana koja hrani ovu zemlju. Nismo mi krivi što su političari i ekonomisti doveli zemlju u situaciju da isključivo ovisi o turizmu, a smatramo da naša branša pridonosi jednako kao ugostiteljstvo i hotelijerstvo. Ista je slika u Rovinju, Poreču, Trogiru i u Dubrovniku", tvrdi Gojanović. Dodaje da je odluka o ograničavanju rada nedjeljom političke naravi.

"To se vidjelo iz obrazloženja (predsjednika Ustavnog suda Miroslava, op. ur.) Šeparovića", kaže Gojanović i ocjenjuje da je Šeparović "neupućen" u njihov posao.

Gojanović ističe da je obrtima poput onih okupljenih u Udrugu najveći problem dokazati da uopće postoje jer veći dio javnosti, pa i političari, pod trgovinom smatraju trgovine prehrambenih proizvoda.

Kaže da članovi Udruge traže pravo na rad koje im je garantirano Ustavom, a da o radnim, odnosno neradnim nedjeljama samostalno donose odluke posebno jer se radi o obrtnicima koji su samozapošljivi, kakvih je, naglašava, na Jadranu 90 posto.

"Cijelo se vrijeme priča o obiteljima, pravima žena na odmor, a s druge strane se uništavaju tisuće obitelji, pa se pitamo za čije se obitelji oni točnu brinu", kazao je Gojanović.

Predsjednik Ceha trgovaca Splitsko-dalmatinske županije Ivica Čudina pak kaže da će se broj trgovaca smanjiti jer ih zakon uništava.

"Tražimo pravo na rad i da se brinemo za naše obitelji”, rekao je Čudina.

Ustavni sud u utorak odbio je predlagatelje koji su osporavali ustavnost Zakona o trgovini, koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna.

Ustavni sud prigovor podnositelja da Ustav ni mjerodavno domaće i međunarodno pravo ne određuju nedjelju kao dan tjednog odmora radnika nije razmatrao. Istodobno odbacio je tvrdnje da su zakonom nerazmjerno ograničene poduzetničke slobode, da mjera nije razmjerna te da se zaštita radnika, što je Vlada navela kao cilj donošenja zakona, mogla osigurati i izmjenama Zakona o radu.

Izmjene Zakona o trgovini osporavali su mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

 

Hina/P.hr