Mali distributeri ponovno ogorčeni na odluku Vlade o cijenama goriva

2. kolovoza 2022.

Foto:Shutterstock

S obzirom na odluku Vlade RH o maloprodajnom cijenama goriva od 1. kolovoza 2022., mali distributeri goriva ponovno upozoravaju na to da proizvoljna promjena modela obračuna cijena naftnih derivata (tjedni i dvotjedni prosjek), a da o tome Vlada RH ne obavijesti dionike na tržištu naftnih derivata, onemogućuje distributere u nabavi goriva.

Ponavljaju kako je nužno omogućiti distributerima da dogovore nove uvjete s vlastitim dobavljačima na vrijeme jer izmjene modela obračuna cijena diskriminiraju male distributere goriva i onemogućuju normalno poslovanje na tržištu dionicima koji nemaju pristup rafinerijskom gorivu.

"Također, i ovotjedna Uredba za male distributere znači daljnje gomilanje gubitaka jer se premija energetskog subjekta od 0,65 kuna i dalje pogrešno naziva maržom distributera. Naime, marža je znatno manja, što i dalje onemogućuje financiranje tekućih troškova poslovanja zbog čega poduzimaju odgovarajuće pravne korake", ističu iz Udruge malih distributera goriva.

Ponovno apeliraju na Vladu RH da odgovori na njihove apele i molbe te ih uključi u proces donošenja odluka o maloprodajnim cijenama goriva kako bi svoje poslovanje pravodobno prilagodili uvjetima na tržištu.

P.hr/I.G.