Mala promjena jutarnje rutine može povećati učinkovitost

6. listopada 2019.

Foto: Pixabay

Većina nas ima svoje jutarnje rituale na početku posla, bila to kava u tišini, razgovor s kolegama ili pregledavanje naslova na internetskim portalima. 

Male izmjene jutarnjih rutina mogu promijeniti vaš poslovni dan, tvrdi kolumnistica Inc Magazina Jessica Stillman, prenoseći istraživanje koje je proveo Greater Good Science Center američkog sveučilišta Berkeley.

Studija koja se temelji na pozitivnoj psihologiji, a koju je provela Jessica Lindsey, ističe kako je praksa jednostavna, no može znatno promijeniti angažman i produktivnost na poslu.

Razmišljanje o poslu 24 sata dnevno dovodi do burnout-sindroma te se od posla važno 'odspojiti' kad smo završili radno vrijeme. No, problem je u tome, pokazuju istraživanja objavljena u Journal of Managment, što smo sve manje svjesni potrebe da se ujutro ponovno trebamo fokusirati na njega, a odlična metoda za to jest voditi popis zadataka koje je potrebno taj dan obaviti. Istraživači su otkrili kako oni koji svjesno provedu nekoliko trenutaka razmišljajući o tome što ih čeka i razmišljajući o ciljevima i prioritetima dožive kaskadu pozitivnih iskustava tijekom dana i lakše se nose sa stresom.
 
Ako želite krenuti u tom smjeru, možete se poslužiti naputcima koje stručnjaci preporučuju. Prije svega, pitajte se zašto vam je taj posao važan, kako on utječe na vaš i živote drugih. Pitajte se u tim minutama ponovnog povezivanja s poslom tko su ljudi na poslu i kod kuće te oni u vašem intimnom životu koji vas podupiru u vašem profesionalnom uspjehu. I na kraju, posvetite vrijeme odgovoru na pitanje na što se želite fokusirati tijekom radnog dijela dana.  
 
Kako kaže autorica istraživanja, teško se može pronaći jednostavniji i učinkovitiji način fokusiranja na posao u rano jutro. Stručnjaci smatraju kako su angažiraniji radnici zadovoljniji na poslu, više u njemu uživaju, pokazuju bolje rezultate i ostvaruju veću učinkovitost.
P.hr/K.S.