Mala poduzeća najviše će biti pogođena posljedicama epidemije

22. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Kako je cijela Europa pod blokadom zbog koronavirusa te se svima preporučuje da što manje izlaze na ulice, mnoga mala poduzeća bilježe smanjenu prodaju i mali broj klijenata, a mnoga su od njih i potpuno zatvorena. Većina se tih poduzeća nalazi pred velikim izazovom: kako opstati i preživjeti, platiti račune, kredite i lizinge te, svakako, svoje zaposlenike. Upravo poslovanje malih i srednjih poduzeća imat će najviše utjecaja na recesiju koja će pogoditi cijelu Europu.

U međuvremenu, ministri financija eurozone nadaju se kako će smanjiti ekonomsku štetu i povlače 120 milijardi eura iz državnih rezervi ili čak jedan posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda kako bi održali sustav zdravstvene skrbi i pomogli malim i srednjim poduzećima. Kao dodatna mjera potpore, tvrtkama u eurozoni nude se sredstva za jačanje likvidnosti sustava putem jamstava, kredita i poreznih olakšica koja sežu do ukupne vrijednosti od 1,2 bilijuna eura, odnosno oko 10 posto godišnjeg BDP-a tih zemalja. No, za opstanak mnogih tvrtki ni ta sredstva neće biti dovoljna.

Europska unija je, s druge strane, oslobodila 37 milijardi eura iz strukturnih fondova i prenamijenila ih za potrebe zdravstva te malih i srednjih poduzeća. Uz to, osigurat će se iz istog izvora i dodatnih 28 milijardi eura u sljedećem razdoblju, a mjere priprema i Europska investicijska banka. Malim i srednjim poduzećima bit će na raspolaganju osam milijardi eura za zajmove, a taj bi se iznos mogao povećati na 20 milijardi dodavanjem novca iz europskog budžeta.

Ministri se nisu dogovorili da ojačaju kapital EIB-a uključivanjem sredstava iz Europskoga stabilizacijskog mehanizma, koji ima na raspolaganju dodatnih 410 milijardi eura. Analitičari smatraju kako bi iskorištavanje tih sredstava ojačalo sigurnost investitora u budućnost ulaganja u Europi, no dio europskih financijskih ministara smatra kako je za tu mjeru još uvijek prerano. 

Kako će pomoći Hrvatska?

Što se tiče najavljene pomoći u Hrvatskoj, Vlada je odlučila da će se odmah udvostručiti sredstva koje Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) daje za kredite malih i mikro poduzeća. Ta će sredstva, koja su osigurana iz EU fondova, biti dostupna od sljedećeg tjedna uz vrlo jednostavnu proceduru prijave. Kamate za obrtna sredstva iznosit će između 0,5 i 1 posto, a krediti će biti odobravani u visini do 100.000 eura. Nova tranša od 380 milijuna kuna ide idući tjedan, najavio je ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić.

Od drugih mjera, koje se odnose na sve tvrtke pa tako i na male, poslodavci koji će dokazati da su na neki način pogođeni epidemijom koronavirusa imat će pravo na naknadu za zaposlenike te apsolutno svi oni kojima je rad zabranjen, odnosno privremeno obustavljen. Država će sufinancirati minimalnu plaću u iznosu od 3.250 kuna u sljedeća tri mjeseca. Kriteriji za odobravanje naknada za zaposlenike još se formiraju, a najavljeno je i da će isplata za ožujak ići početkom travnja.

Hrvatska udruga banaka najavila je kako banke iduća tri mjeseca neće poduzimati mjere prisilne naplate duga te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodu plaćanja kredita za sve građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen zbog posljedica epidemije koronavirusa. Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je kako se radi na tome da se omogući tromjesečni moratorij.

Mali poduzetnici mogu računati i na druge mjere za pomoć gospodarstvu koje je zbog epidemije koronavirusa donijela Vlada, njih ukupno 63. Sve mjere mogu se pronaći na ovoj poveznici.

Krešimir Sočković