Makedonska burza se priljučuje Funderbeamu

23. svibnja 2019.

Foto: Funderbeam

Makedonska burza potpisala je ekskluzivni sporazum o suradnji s hrvatskim društvom Funderbeam South-East Europe, dijelom estonske Funderbeam grupe koja upravlja platformom za financiranje startupova. Osnovan u rujnu 2016., Funderbeam South-East Europe društvo je sa sjedištem u Zagrebu, u kojem Zagrebačka burza ima 20-postotni udio, a čije je utemeljenje poduprla Europska banka za obnovu i razvoj putem njihova Shareholders Special Funda.

Funderbeam je globalna crowdfunding platforma za startup tvrtke na kojoj ulagatelji odmah nakon inicijalne faze ulaganja mogu trgovati svojim udjelima, zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji. Vrijednost Funderbeama prepoznao je i osnivač Skypea Jaan Tallinn, jedan od prvih ulagatelja u kompaniju. Do sada je putem zagrebačkog Funderbeama u osam uspješnih kampanja za hrvatske tvrtke prikupljeno gotovo 4,5 milijuna eura.

Nakon uspješnog razvoja poslovanja u Hrvatskoj, Funderbeam SEE širi se i na Makedoniju putem partnerstva s Makedonskom burzom, čija će uloga biti edukativnog i promotivnoga karaktera, kako bi lokalnim tvrtkama predstavili mogućnosti prikupljanja kapitala putem ove inovativne platforme radi daljnjeg razvoja poslovanja te sazrijevanja do faze potencijalnog uvrštenja na Makedonsku burzu. S obzirom na važnost pružanju podrške malim i srednjim poduzećima u njihovom razvoju, Makedonsku burzu za ovu je aktivnost podupro i USAID u sklopu projekta Business Ecosystem Development.

Zagrebačka i Makedonska burza niz godina uspješno surađuju na raznim projektima kojima je u fokusu snaženje lokalnih tržišta kapitala i regionalne ekonomije u cjelini, a ova suradnja nastavak je zajedničkih aktivnosti na tom polju. 

P.hr/K. Sočković