Majka i kći ljubav prema modi i dizajnu pretvorile u uspješnu poslovnu priču

25. srpnja 2020.

Matea Šimunić/Foto:Stella Mešić

Vinkovčanke Mirela i Matea Šimunić, majka i kći, dijele ljubav prema modi i dizajnu. Iz te ljubavi izrasla je poslovna priča i brend torbi MIKO, prepoznatljiv po portretima Šokica i Šokaca, koje je naslikao Mirelin suprug odnosno Matein otac. Nakon puno rada, promišljanja i isprobavanja, ambiciozne Slavonke odlučile su pokrenuti projekt MIKO urban ethno fashion.

"Priča o torbama počela je prije tri godine kada smo, nakon duga razmišljanja, u sekundi došle do zaključka da trebamo izrađivati torbe", priča nam Matea Šimunić.

U obiteljskom poslu sudjeluju svi, ali 'slavu', kaže kroz smijeh Matea, nose ona i njezina majka.

"Uvijek kažemo da iza našeg brenda stoji mala vojska pomagača. Moj otac Miljen Šimunić (1964. - 2006.) radove je naslikao davno, prije 16 godina te je s tim ciklusom radova odradio svoj dio 'posla', zauvijek. Majka je glavni pokretač priče, ona je odlučila da se projekt mora realizirati, da se Šokice i Šokci moraju pokazati svijetu, da se moramo ujediniti i da to moraju za početak biti torbe - jer je to naša najveća slabost. Brat je također uključen u priču, on je zadužen za izradu ručki, naramenica te presvlačenja gumba", otkriva Matea kako funkcionira podjela posla.

Domaći brand ženskih torbi- MIKO

Mirela Šimunić / Foto: Stella Mešić

Nije zaboravila spomenuti ni druge brojne pomagače - od prijatelja do dobavljača, fotografa i modela koji sudjeluju u procesu stvaranja i prezentacije slavonskog brenda u koji su se zaljubile brojne Hrvatice.

"Znalo se od početka tko će preuzeti društvene mreže i komunikaciju s 'MIKOljupcima', a tko će ići po materijal i slati pakete. Što se tiče dizajna, tu smo obje prisutne i jako se dobro slažemo. Volimo različite boje, detalje i oblike, ali imamo sličan stil te je sam proces stvaranja vrlo zanimljiv i uvijek dođemo do zajedničke odluke kojom smo obje zadovoljne", pojašnjava Matea.

Ističe da i ona i njezina majka imaju oči širom otvorene za dobar dizajn. Ideja za torbu, kaže, može im pasti na pamet u običnoj šetnji uz Bosut ili, kao što je slučaj za najnoviji model torbe, jedan jastuk iz trgovine.

Za izradu torbi koriste razne materijale, ovisno o tipu kolekcije, modelu torbe, obliku, godišnjem dobu… Najnovija kolekcija Sand napravljena je od umjetne kože te od prirodnog materijala pluta. Ručke nisu više kožne, nego su u Hrvatskoj ručno izrađene od drveta.

MIKO torbe

Torbe iz najnovije kolekcije Sand / Foto: Stella Mešić

"Za svaki je proizvod karakterističan motiv Šokice i Šokca koji krase torbe u obliku prišivenog printa ili ovalnog privjeska u različitim materijalima", kaže Matea i napominje da dio materijala nabavljaju u Hrvatskoj, a dio naručuju iz Njemačke, Italije i Slovenije.

MIKO torbe mogu se kupiti u nekim trgovinama i galerijama u Rijeci i Varaždinu, a prodaju ih i putem svog Facebook profila.

MIKO torbaFoto: Stella Mešić
Ivana Barać