M San Grupa s manjom dobiti nego lani

20. rujna 2022.

Foto: M SAN Grupa

Domaći i regionalni distributer i proizvođač elektroničkih uređaja i opreme M San Grupa prvo je polugodište završio s dobiti nakon poreza od gotovo 21 milijun kuna, što je 37,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuje njihovo financijsko izvješće.

Poslovni prihodi M San Grupe u prvoj polovici ove godine porasli su za 13,2 posto u odnosu na lani, ili na 1,42 milijarde kuna, što je pratio i porast poslovnih rashoda od 14,2 posto, na 1,38 milijardi kuna.

Komentirajući poslovanje, predsjednik Uprave M San Grupe Miroslav Huzjak ističe da su, unatoč svim ekonomskim i geopolitičkim izazovima, u prvom polugodištu 2022. ostvarili rast prihoda te da je to u skladu s poslovnim planom kompanije.

"Grupa je ušla u strateški nova područja distribucije gdje se očekuju visoke stope rasta u idućim godinama, a istodobno smo zadržali vodeću poziciju distributera u Hrvatskoj te rasli u svim zemljama regije", dodaje u izvješću Huzjak.

Najveći rast na vlastitim brendovima 

Po poslovnim divizijama najveći su rast u prvoj polovici 2022. ostvarili na vlastitim brendovima, i to najviše na klima-uređajima, u čemu su kao grupa, kaže Huzjak, lider na tržištu.

Rast su imali i na malim kućanskim aparatima, televizorima te u prodaji bijele tehnike i dizalicama topline za kojima, napominje, stalno raste potražnja, zbog porastom cijena energenata.

S druge strane, za diviziju klasične distribucije potrošačke elektronike i IT proizvoda Huzjak iznosi da imaju lagani pad prodaje u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine, kao i na prijenosnim računalima, što su i očekivali zbog velikih isporuka u prvoj polovici lanjske godine, a što je bilo potaknuto pandemijskim uvjetima poslovanja i života.

Potražnja za desktop-računalima, monitorima i printerima pak raste u 2022. zbog, kako tumači, vidljivog rasta ulaganja poduzeća u uredsku opremu.

U izvješću Huzjak se uz ostalo osvrće i na "zelenu diviziju" koju razvijaju u tri dijela - električni bicikli, romobili i motocikli - pri čemu bicikle i proizvode u Hrvatskoj, a razvijaju i solarne sustave za čime je također potražnja u porastu.

Ulažu i u razvoj mladih kadrova koje zapošljavaju izravno po završetku studija, ali ističu i da, primjerice, u logistici zapošljavaju i iz drugih zemalja.

"Rad svih, posebno stručnih kadrova, postaje sada značajno skuplji, što treba uzeti u obzir kod planiranja troškova", kaže Huzjak poručujući da su svjesni i novih izazova, poput inflacije i dramatičnog porasta cijene energenata, što je također utjecalo na povećanje troškova poslovanja.

Hina/P.hr