M+Grupa prva u Hrvatskoj izdala održivu obveznicu

29. srpnja 2022.

Darko Horvat / Foto: Samir Ceric Kovačević

M+Grupa uspješno je izdala prvu hrvatsku održivu obveznicu, u vrijednosti od 300 milijuna kuna. Riječ je o održivim ili ESG obveznicama (Environmental, Social and Governance – okoliš, društvo i upravljanje) koje su inovacija na svjetskim tržištima kapitala, na kojima sve više ulagača, osim profita, traži i pozitivne učinke poslovanja na zajednicu u kojoj kompanije djeluju.

Tako se M+Grupa obvezala smanjiti ugljične emisije za 25 posto te povećati zastupljenost žena u upravljačkim timovima na 51 posto. Ne ispune li se postavljeni ciljevi održivosti, ulagačima će se uz kamatu od 4,25 posto isplatiti dodatnih 0,75 postotnih poena.

Korporativne obveznice oznake vrijednosnog papira MRUL-O-277E i međunarodne identifikacijske oznake (ISIN) HRMRULO277E9 od 29. srpnja uključene su u usluge depozitorija te usluge prijeboja i namire Središnjega klirinškog depozitarnog društva, a uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze očekuje se najkasnije 3. kolovoza. 

Strateški partneri izdanja su Erste&Steiermärkische Bank i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a i ostali ulagači u obveznicu redom su ugledni institucionalni investitori, među kojima je niz osiguravatelja i investicijskih fondova, kažu u M+Grupi.

"Ljudi su uvijek bili u fokusu našeg poslovanja – naši zaposlenici, klijenti i njihovi korisnici. To je razlog zašto su nam ESG kriteriji presudno važni za uspjeh. Društveni aspekt, koji uključuje rodnu i svaku drugu ravnopravnost, iznimno nam je važan kao multikulturalnoj grupi i globalnom igraču koji iz 14 država posluje na 58 tržišta i pruža usluge na 32 jezika. Uz društveni aspekt, neizbježno je povezan i utjecaj na okoliš jer naš rastući broj zaposlenika utječe na okoliš. Vodeći računa o prijetnji klimatskih promjena, predano ćemo raditi na ostvarivanju ciljeva koji su postavljeni za ovu obveznicu", rekao je predsjednik Uprave M+Grupe Darko Horvat.

M+Grupa hrvatska je kompanija u vlasništvu privatnih ulagača, svih obveznih mirovinskih fondova u Hrvatskoj, više dobrovoljnih mirovinskih i privatnih investicijskih fondova te Mid Europa Partnersa, vodećega investicijskog fonda za ulaganja u središnju i istočnu Europu sa sjedištem u Londonu. Kao pružatelj BPTO usluga (Business Process and Technology Outsourcing – eksternalizacija poslovnih procesa i tehnologije), sa sjedištem u Zagrebu, M+Grupa posluje u 14 zemalja.

 

P.hr/I.G.