Lovci na trofejne nekretnine ni sada ne miruju

12. travnja 2020.

Foto: Pixaby/Ilustracija
Jozo Vrdoljak

Promjene uzrokovane aktualnom pandemijom koronavirusa odrazile su se i na tržište nekretnina u Hrvatskoj i svijetu. Direktor agencije Croatia Sotheby’s International Realty Marko Pažanin za Privredni je pokušao procijeniti trenutno stanje tržišta luksuznih nekretnina u Hrvatskoj te očekivanja od prodaje nekretnina u skorijoj budućnosti.

“Kod velikog broja investitora glavni motiv za gradnju luksuznijih objekata bio je turistički najam, a tek onda njihova prodaja. U kontaktu s klijentima koji traže takozvane trofejne nekretnine uvjerio sam se da su zainteresirani čak i u ovakvim uvjetima. To je izvrstan pokazatelj kako investicije u luksuzne nekretnine neće stati i da će izuzetne nekretnine uvijek imati svoje kupce koje neće pokolebati globalne promjene. Pad cijena najmanje će se osjetiti upravo na vrhunskim lokacijama. Podrazumijeva se da se startna cijena temelji na procjeni stručnjaka s iskustvom u prodaji upravo takvog tipa nekretnine”, otkriva Marko Pažanin.

Pažanin smatra da, gledajući svjetske razmjere, u Hrvatskoj postoji ograničena količina luksuznih nekretnina. “Zato priželjkujem da ponovno u ponudi imamo nekretnine poput čuvene Vile Castello jer su kupci takvih objekata spremni na realizaciju kupnje bez obzira na novonastalu situaciju, u kojoj je pad cijena za većinu nekretnina, nažalost, neizbježan”, kaže Pažanin.

Primjećuje kako je popularnost hrvatske obale i među stranim i među domaćim gostima omogućila procvat turizma u Hrvatskoj.

Marko PažaninMarko Pažanin / Foto: Croatia Sotheby's

Lokacija najvažnija

“Hrvatski turizam je iz godinu u godinu imao rekorde u broju ostvarenih noćenja, a time i u visini ostvarenih prihoda. Porast prosječnih cijena turističkog najma na Jadranu i razvoj kulturne, zabavne i sportske ponude vlasnicima luksuznih nekretnina donio je odlične prihode u sezoni, pa čak i izvan nje! Utjecaj turističkog rasta mogli smo osjetiti i kod kupoprodaje luksuznih nekretnina. Do sada smo se u dosta situacija susretali s cijenom koju su formirali prodavatelji, a koju potencijalni kupci nisu mogli prihvatiti kao realnu. Samim time prodaja tih nekretnina često je izostala. Vlasnici, i više nego zadovoljni prihodima koje su ostvarivali turističkim najmom, nisu bili spremni spuštati prodajnu cijenu svojih vila i apartmana”, pojašnjava Pažanin.

Pažanin zaključuje kako se ove godine očekuju mnogo niži prihodi od turističkog najma u sezoni u odnosu na prethodne godine, što će utjecati na korigiranje prodajnih cijena koje su vlasnici nekretnina postavili. Možda to neće biti tako, ali je s obzirom na zakonitost ponude i potražnje, to najizgledniji scenarij. U ovoj neizvjesnoj situaciji izvjestan je i drugi scenarij koji uključuje ono najvažnije pravilo prilikom investiranja u nekretnine, a to je: lokacija, lokacija i lokacija. Znači, ako imate nekretninu na jedinstvenim i ekskluzivnim lokacijama, može se očekivati da ona u tržišnom smislu neće biti ugrožena.