Burilović: Spremniji dočekujemo nadolazeća izazovna vremena

12. srpnja 2022.

Foto: HGK

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović komentirao je kako se ulaskom u eurozonu Hrvatska i službeno približila institucionalnoj jezgri EU-a, pokazala da je vjerodostojan partner i sigurna zemlja za poslovanje te da spremnije dočekuje nadolazeća izazovna vremena. 

Vijeće za ekonomske i financijske poslove EU-a (ECOFIN) usvojilo je tri konačna pravna akta koja su potrebna kako bi Hrvatska mogla uvesti euro 1. siječnja 2023., među kojima je i odluka o stopi konverzije kune u euro po središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kuna te Hrvatska od 1. siječnja 2023. postaje 20. članica europodručja.

"Hrvatska se današnjim danom i službeno približila institucionalnoj jezgri EU-a. Pokazali smo svojim saveznicima da smo vjerodostojan partner i sigurna zemlja za poslovanje, dok smo ostatku regije poručili da ne odustane od europskog puta, već da ispuni jasno definirane uvjete za priključenje", istaknuo je Burilović te dodao kako je to veliki vjetar u leđa i izvoznicima jer je, s ulaskom u europodručje, bitno smanjen valutni rizik poslovanja, a uvjeti financiranja bit će još transparentniji.

Burilović je također rekao kako predstoji još mnogo posla u vezi sa zamjenom kune eurom ističući važnu ulogu HGK prema brojnim tvrtkama.

"HGK je uključen u proces zamjene hrvatske kune eurom od samog početka procesa putem različitih skupina koje je formirala Vlada, kao i kroz brojne aktivnosti s ciljem pripreme svojih članica za uvođenje eura - od niza edukacija koje će provoditi do same konverzije te kratkog Vodiča s najosnovnijim informacijama za gospodarstvo koji je izradilo Udruženje računovođa HGK. Današnjem povijesnom danu svakako treba pridodati i činjenicu da se od početka iduće godine očekuje i ulazak zemlje u Schengen", rekao je Burilović navodeći kako bi nam to olakšalo protok roba i ljudi, a naše granične županije učinilo pristupačnijima investitorima iz zemalja Schengena koje su blizu Hrvatske. 

Podsjetio je i kako će od Nove godine Hrvatska imati i pristup svim instrumentima Europske središnje banke te kako je prošlog tjedna službeno započela pregovore o pristupanju Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), što je proces koji će poduprijeti planirane reforme i pomoći u bržem ostvarenju ciljeva koji se odnose na poticanje inovacija, poboljšanje poreznog sustava te unapređenje sustava obrazovanja, zdravstva i tržišta rada.

"Svjesni smo da su oči svih aktera u našem gospodarstvu, kao i građana Hrvatske, uprte prema jeseni koja nesumnjivo sa sobom donosi brojne izazove, koje još uvijek ne možemo u cijelosti predvidjeti. No, ovakve vijesti ipak nam pokazuju da ćemo nadolazeće mjesece dočekati otporniji nego što smo, primjerice, bili 2008. godine", zaključio je Burilović.    

P.hr/I.G.