Luka Burilović izabran za predsjednika HGK

4. listopada 2021.

Luka Burilović/Foto: HGK

Luka Burilović izabran je za predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) za novi četverogodišnji mandat, odlučila je skupština HGK.

Burilović je dobio 67 glasova skupštinara, od ukupno njih 90 koji su glasovali.

Skupština HGK je o predsjedniku odlučivala između triju kandidata - Luke Burilovića, Dražena Oreščanina i Marina Lovrovića. Oreščanin je dobio 21 glas, a Lovrović jedan.

"Hvala članovima Skupštine, redom uspješnim poduzetnicima, što su prepoznali moj program, a time i minuli rad, te mi treći put zaredom dali legitimitet da vodim Hrvatsku gospodarsku komoru. Pred nama je zahtjevno razdoblje za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, koje će biti obilježeno nikad većim dostupnim sredstvima iz fondova EU-a, ulaskom u schengenski prostor te uvođenjem eura. Navedeno zahtjeva snažnu Komoru koja će u svakom trenutku moći sjesti, razgovarati s donositeljima odluka i utjecati na to da rade u korist poduzetnika i cijeloga gospodarstva", izjavio je Luka Burilović nakon izborne skupštine.

Luka Burilović došao je na čelno mjesto Komore 1. travnja 2014. godine, dok je drugi put za predsjednika izabran u siječnju 2018. U svom se obraćanju Skupštini prilikom predstavljanja programa za treći uzastopni četverogodišnji mandat osvrnuo i na novi Zakon o HGK-u koji je u saborskoj proceduri. 

"Bez obzira na to što će novim Zakonom biti ukinuta obvezna članarina za više od 96 posto tvrtki, ja danas u tome vidim priliku. Sa svojim suradnicima u proteklom sam razdoblju pokazao da smo sposobni i spremni donositi i provoditi teške odluke, a tako će biti i ubuduće. Znam sve o ovoj kući i kako je provesti kroz proces koji je pred nama, a da mi pritom samostalnost i neovisnost Komore i dalje budu imperativ", zaključio je Burilović.

 

P.hr/I.G./F.M.