Proizvođači luksuznih brendova proizvode dezinficijense

17. ožujka 2020.

Foto: Louis Vouitton

Tvrtke vlasnice niza luksuznih brendova, među kojima su najpoznatiji Louis Vouitton i LVMH, odlučili su proizvoditi dezinfekcijska sredstva za ruke, i to besplatno distribuirati bolnicama.

Zbog nedostatka ovog proizvoda na tržištu, uzrokovanog širenjem koronavirusa, francuski proizvođač luksuznih brendova zatražio je od svojih tvornica parfema i kozmetike da krenu u proizvodnju velikih količina dezinfekcijskih gelova koji će biti hitno i besplatno dostavljeni francuskim zdravstvenim institucijama, ponajprije pariškim bolnicama. 

Već ovoga tjedna planiraju proizvesti 12 tona dezinficijensa u trima tvornicama, u kojima obično proizvode parfeme i kozmetiku marki Christian Dior, Guerlain i Givenchy.

Kako ovog proizvoda nedostaje u cijelom svijetu, LVMH je najavio kako će dezinficijense bazirane na alkoholu proizvoditi onoliko dugo koliko je potrebno. 

Inače, ovaj francuski konglomerat luksuznih proizvoda poznat je kao proizvođač šampanjca Moet & Chandon, satova Tag Heuer, alkoholnih pića Hennessy i nakita Bulgari.

Reagirali su i neki proizvođači alkoholnih pića, poput Titosa Handmade Vodka, te su upozorili kako njihovo alkoholno piće, koje su neki koristili kao sredstvo za dezinfekciju, za to nije dobro jer sadrži oko 40 posto alkohola, a medicinari ističu kako je za kvalitetno dezinficiranje potreban udio od 60 posto alkohola.

Krešimir Sočković