Lista zemalja čiji građani bez ograničenja mogu u Hrvatsku

1. srpnja 2020.

Foto: Shutterstock

Od 1. srpnja svi građani i osobe s trajnim boravištem u Europskoj uniji, uključujući građane Ujedinjene Kraljevine, Islanda, Lihtenštajna, Norveške, Švicarske, Andore, Monaka, San Marina i Vatikana mogu slobodno ući u Hrvatsku, bez ograničenja. 

Za sve putnike i dalje vrijedi preporuka da ispune obrazac ENTERCROATIA te tako najave svoj dolazak kako bi brže mogli prijeći granicu i zbog potencijalnog praćenja kontakata u slučaju zaraze. 

Svi ostali strani državljani mogu ući zbog poslovnih ili turističkih razloga odnosno uz plaćenu rezervaciju smještaja. 

Europska komisija je donijela odluku da od 1. srpnja sve države članice otvaraju granice za državljane 15 država koje se smatraju sigurnima. Te države su: Alžir, Australija, Crna Gora, Gruzija, Japan, Južna Koreja, Kanada i Kina (pod uvjetom da Kina ukine ograničenja za državljane Europske unije), Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Hrvatska će tom popisu dodati i BiH, jer je Nacionalni stožer civilne zaštite odlučio da se ukidaju mjere obvezne samoizolacije za ulazak u Hrvatsku iz te zemlje.

Popis država revidirat će se svaka dva tjedna, sukladno epidemiološkim kriterijima, kao što je broj novozaraženih koronavirusom u posljednjih 14 dana na 100.000 stanovnika, koji treba biti oko ili ispod prosjeka EU, odnosno da te zemlje imaju stabilan ili silazan trend novih slučajeva u tom dvotjednom razdoblju.

P.hr/I.G