Lika ponovno među top 100 svjetskih zelenih održivih destinacija

6. listopada 2021.

Foto: Shutterstock

Lika je i za 2021. uvrštena među top 100 zelenih i održivih destinacija u svijetu u izboru organizacije Green Destination, koja je ovoga tjedna predstavila taj popis.

Ta organizacija odnosno međunarodna zaklada Global Green Destination sedmu godinu za redom okuplja svjetske održive zelene destinacije i prikuplja priče o održivom turizmu i dobrim praksama diljem svijeta.

Lika je na popis prvi puta uvrštena krajem prošle godine, što je bilo veliko priznanje njihovom predanom radu i upornosti, što se nastavilo i u ovoj godini te su ponovo prepoznati od te organizacije, izvijestili su iz Klastera Lika Destination.

"Destinacija Lika je po mnogočemu posebna - gotovo 60 posto njezine površine je zaštićeno, tu se nalazi i osam zaštićenih prirodnih područja od čega su tri nacionalna parka. Čista priroda omogućuje rast i uzgoj kvalitetnih namirnica", ističu iz Klastera, koji je kao jedini klaster u Lici osnovan prije nekoliko godina s ciljem turističke promocije Like na domaćem i stranim tržištima.

U promociji se pritom vode načelima održivog razvoja pod sloganom "Smart sustainable destination".

"Za prijavu ove godine morali smo ispunjavati 30 kriterija što je duplo više nego prošle godine, a osim toga morali smo predati i priču dobre prakse koju smo i ove godine fokusirali na lokalne proizvode s oznakom Lika Quality, jer je upravo povezivanje lokalnih proizvođača s ostatkom turističkih dionika, na čemu u klasteru radimo od prvog dana, jedan od glavnih faktora razvoja u Lici", kažu iz tog Klastera.

Dodaju da su i ponosni jer su ono što oni rade prepoznali i svjetski stručnjaci iz područja turizma i održivog razvoja, koji su sustav Lika Quality izdvojili kao jedinstven i uspješan primjer kojeg bi svi trebali slijediti.

Hina.hr/P.hr