LEAP Summit: U fokusu digitalna tehnologija i zelene politike

12. svibnja 2022.

Foto: Mislav Mesek

LEAP Summit, multidisciplinarna konferencija, u svome sedmom izdanju okupila je sudionike iz više od 20 zemalja te više od 60 inozemnih i domaćih predavača. Zamjenica voditelja predstavništva Europske komisije u Zagrebu Maja Orel Schwarz istaknula je kako su vrijednosti koje promiče LEAP Summit upravo one koje svojim projektima, kao što su Erasmus+ i Horizon Europe, promiče i Europska unija. 

"Naš je posao čuvati europske principe i vrijednosti, promicati ih i ponajprije težiti ispuniti pun potencijal Europe kao najboljeg mjesta na svijetu. Vaša budućnost jest naša budućnost i raduje nas što smo vam podrška u novoj eri vaših života. Godina 2022. Europska je godina mladih, a to je izvrsna prilika za podršku Europske komisije ovom summitu", dodala je Orel Schwarz.

Buduće lidere i inovatore pozdravila je i državna tajnica Središnjega državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić, koja je istaknula kako su mnogi panelisti konferencije svoje ideje pretvorili u uspješan posao poznat izvan granica Hrvatske. Dodala je da je ovaj summit mladima prilika za učenje stvaranja pozitivnog i stimulativnoga poslovnog okružja i pokretanja posla u domovini. 

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te Europska poduzetnička mreža i ove su godine podržale LEAP Summit kao partneri konferencije, a voditeljica Službe za razvoj i podršku poduzetništva HAMAG-BICRO-a Iva Milašinčić predstavila je digitalnu platformu India-Croatia Startup Bridge, koja omogućuje snažnije povezivanje poduzetnika iz Hrvatske i Indije, proširenje njihova poslovanja i pozicioniranje na globalnom tržištu.

LEAP foto 2 Foto: Mislav Mesek 

Ujedno je predstavila Indijsko-hrvatski startup izazov, natjecanje u kojem se traže inovativna rješenja startupova za tri iskazana problema. Ukupna vrijednost nagrada, koje omogućuju partneri projekta Infobip, Končar i HexGn, iznosi 43.000 dolara. Inovativna rješenja moguće je prijaviti do 31. svibnja putem poveznice.

Nikola Balić, voditelj Odjela za znanost i inovacije sa Sveučilišta u Splitu, predstavio je platformu FINNO koja nudi informacije o financijskim instrumentima i podršci za inovacije dostupnim malim i srednjim poduzećima (MSP) u jugoistočnoj Europi. Putem platforme je također moguće brzo i jednostavno organizirati online sastanak s brojnim EEN savjetnicima iz regije. Platforma je razvijena u sklopu Europske poduzetničke mreže radi jačanja daljnjeg rasta i razvoja MSP-a u cijeloj regiji.

"LEAP summit globalni je event pa tako mladima pruža priliku da se globalno poslovno povezuju. Upravo to pokazalo se kao jedna od odrednica budućnosti poslovanja i za poduzetnike i za korporacije, a to je ono što i LEAP želi donijeti te pritom inspirirati. Ovaj summit ujedno nas i uči kako rješavati probleme na poduzetnički način, i to ne samo  obrazovanjem već i osobnim rastom i razvojem, a da pritom zadržimo ono što nam je bitno", poručila je Sara Smojver, članica organizacijskog tima Hrvatskog ureda za kreativnost i inovacije, koji već sedam godina uspješno organizira ovo događanje.

P.hr/I.G.