Lansiran novi integrirani virtualni sustav za praćenje vozača

24. studenoga 2021.

Foto: GlobalLogic

GlobalLogic, Jungo i OpenSynergy objavili su partnerski sporazum za zajednički razvoj automobilskoga virtualnog sustava za praćenje vozača (DMS – Driver Monitoring System), rješenje koje pruža naprednu sigurnost i jednostavnost implementacije.

Umor i nedostatak pažnje uzrok su visokog postotka prometnih nesreća, a DMS je tehnologija koja je razvijena za smanjenje broja takvih nesreća. Sustav prikuplja i analizira podatke o položaju glave i očiju te na temelju analize predlaže buduće akcije.

Primjerice, sustav može prepoznati da promatrana osoba ne gleda cestu možda zato što je zaokupljena mobitelom ili tone u san. Nakon otkrivanja opasne situacije, DMS može poduzeti niz radnji kako bi spriječio moguću nesreću. Te su radnje intenzivni svjetlosni ili zvučni signali, pa čak i proces zaustavljanja u nuždi, uključujući poziv za liječničku pomoć.

"Automobilski sektor uvijek je brzo implementirao nove tehnologije koje povećavaju sigurnost i udobnost vozača, putnika i ostalih sudionika u prometu. Istodobno, nastoji smanjiti razinu složenosti novih modela automobila. To predstavlja mnoge izazove. Drago nam je da je GlobalLogic, u suradnji s našim partnerima, uspio stvoriti nešto što savršeno odgovara trenutnim potrebama proizvođača automobila i omogućuje im da u potpunosti iskoriste potencijal rješenja naprednog sustava za praćenje vozača", rekao je Arvind Murthy, potpredsjednik GlobalLogica.

Lakše i brže lansirati na tržište 

Novo rješenje implementira samostalni DMS koji se trenutno nalazi na zasebnoj elektroničkoj upravljačkoj jedinici s postojećim kontrolerom u cockpitu automobila. Kao rezultat toga, DMS pruža podatke za cockpit, npr. alarm u slučaju pospanosti te za infotainment sustave u vozilu npr. kontrola gestama. Virtualni DMS ujedno omogućuje proizvođačima opreme (OEM) definirati nove funkcionalnosti i smanjiti troškove hardvera, dok istodobno štite osjetljive podatke od potencijalnih zlonamjernih napada.

GlobalLogic foto Foto: GlobalLogic

Inženjeri GlobalLogica integrirali su sustav koji je dizajnirao Jungo s mogućnostima Hypervisor rješenja koje je razvio OpenSynergy kako bi pomogli proizvođačima automobila i davateljima softvera implementirati tehnologiju u nove modele automobila. S obzirom na to, nisu potrebna prilagođena rješenja za svaku marku ili model automobila, što ujedno znači da je lakše i brže lansirati na tržište vozilo opremljeno specifičnim sustavima. Uporaba mehanizama virtualizacije omogućava i održavanje niske potrošnje energije i minimiziranje potrebe za proširenjem unutarnjih sustava automobila dodatnim komponentama. Te prednosti pak znače i niže troškove i lakšu implementaciju.

Inače, sustavi za nadzor vozača trenutno se nude kao samostalna funkcija na zasebnoj elektroničkoj upravljačkoj jedinici - ECU. Takva konfiguracija dizajna ne samo da je skupa već i otežava dijeljenje podataka s drugim programskim modulima, a putem virtualizirajućeg DMS-a i OEM-ovi mogu prevladati takve probleme.

P.hr/I.G.