Kvalitetu zagorskih mlinaca potvrđuju 2 prestižna znaka

13. listopada 2021.

Uz znak Hrvatska kvaliteta, koji dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora, a koji potvrđuje proizvod natprosječne kvalitete, Kogutex Tjestenine mogu se pohvaliti i time da su njihovi mlinci od 2019. godine zaštićeni na razini Europske unije

Tvrtka Kogutex Tjestenine, najveći proizvođač zagorskih mlinaca izrađenih na tradicionalni način, nositeljica je znaka Hrvatska kvaliteta. Njezini su mlinci gotovo u potpunosti ručno izrađeni proizvod. Tijekom jedne smjene vješte zaposlenice na plinskoj peći, koja se zagrijava od 250 do 270 stupnjeva, ispeku po 60 kilograma mlinaca.

"Zagorski mlinci proizvod su koji se radi isključivo od tri sastojka: bijeloga glatkog brašna, soli i vode. Beskvasni su proizvod i nisu podložni kvarljivosti. Proizvode se isključivo ručno, što je važno naglasiti poglavito zbog toga što smo proizvod zaštitili na razini Europske unije te se radi po strogoj proizvođačkoj specifikaciji. U cijeloj proizvodnji jedini stroj koji se uporabljuje jest miješalica za tijesto, u kojoj se zamijesi tijesto, a nakon toga je sav daljnji proces izrade zagorskih mlinaca ručni. Tijesto se ručno razvlači, ručno reže, ručno peče i na kraju ručno pakira", pojašnjava Tomislav Gorički, direktor i vlasnik tvrtke Kogutex Tjestenine.

Kogutex, mlinci

Mlinci su sezonski proizvod - najveća je potražnja za njima u jesenskim i zimskim mjesecima.

Tvrtka iz Konjščine godišnje proizvede oko 250 tona mlinaca, od čega veći dio završi u trgovinama u Hrvatskoj, a manji se izveze.

"Što se tiče samog plasmana našeg proizvoda, plasiramo ga po čitavoj Hrvatskoj. Imamo svoje velike kvalitetne partnere, svoje kupce te uz to i nešto izvoza, na koji otpada oko 15 posto od ukupno proizvedenoga, a odnosi se na zapadne članice Europske unije - tržišta Austrije, Njemačke i Švedske te tržište Bosne i Hercegovine i Srbije. Što se tiče Hrvatske, kontinentalna Hrvatska i grad Zagreb udio u prodaji imaju oko 60 posto", kaže Gorički.

Uz znak Hrvatska kvaliteta, koji dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora, a koji potvrđuje proizvod natprosječne kvalitete, Kogutex Tjestenine mogu se pohvaliti i time da su njihovi mlinci od 2019. godine zaštićeni na razini Europske unije - upisani su u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

"Vrlo su nam bitne te dvije oznake, ne radimo razliku među njima, osobito stoga što su naši kupci/potrošači sve educiraniji i osvješteniji te znaju da proizvodi koji nose neku od oznaka kvalitete ili izvornosti nisu izrađeni na neke moderne načine, već su kvalitetniji", kaže Tomislav Gorički koji je nastavio obiteljsku tradiciju izrade mlinaca.

 

Kogutex, mlinci

Započeli su 2003. godine s četiri radnice, a sada, ovisno o potrebama, imaju od 14 do 17 zaposlenih. Tijekom zimskih mjeseci potražnja je velika i često se radi u tri smjene. Cilj im je dodatno proširiti proizvodnju, ali za ovaj autohtoni proizvod Hrvatskog zagorja najvažnije je zadržati kvalitetu.

"Htjeli bismo proširiti proizvodnju, namjera je blago širenje proizvodnje, ali ne na način da bismo razvodnili poslovanje, već nam je cilj zadržati kvalitetu. Ako uspijemo proširiti proizvodnju i proizvesti koju tonu mlinaca više, to bi nas zadovoljilo", zaključuje Tomislav Gorički.

Kogutex, mlinci

P.hr